Kuršlus u Brazilu

Desetine miliona stanovnika dva najveća grada u Brazilu, Sao Paula i Rio de Žaneira, ostali su bez struje, javljaju svestke agencije. Nacionalni operater za distribuciju struje saopštava da je nestanak struje posledica havarije na hidroelektrani Itaipu.

Još uvek nema zvaničnih komentara o uzrocima havarije. Direktor hidroelektrane Itaipu, koja se nalazi na granici Brazila i Paragvaja, samo je potvrdio da je kompletna hidroelektarana van pogona. 

Nestanak struje, koji se dogodio u 22.30 po lokalnom vremenu, zaustavio je podzemnu železnicu oba grada, ostavljajući hiljade ljudi zarobljene u tunelima. Putnici su bili primorani da napuste vozove i peške, prateći prugu, izađu na površinu.

Ulice osvetljavaju samo farovi automobila i prozori sa nekoliko zgrada sa sopstvenim napajanjem.

Policija savetuje građane da ne izlaze na mračne ulice, da izbegavaju potencijalno ekscesne situacije i sarađuju u sprečavanju rastućeg uličnog kriminala.

U Sao Paulu živi 12 miliona stanovnika, u Rio de Žaneiru šest miliona, ali je na širem gradskom području taj broj znatno veći, navodi AP. 

Lokalna radio stanica Bandnews objavila je procenu da nestanak struje u Brazilu utiče na 50 miliona ljudi, koji su u strahu od oportunističkog talasa kriminala.

Svim policijskim službenicima koji su koristili slobodne dane ili odmor naređeno je da se jave na dužnost u svoje stanice.

Svetlo u Sao Paulu počelo je da se vraća u pojedinim delovima blizu centra grada, dodaje Rojters.

U nacionalnoj kompaniji za distribuciju struje saopštavaju da je zbog havarije izgubljeno 17 hiljada megavata, što je ukupna potrošnja struje savezne države Sao Paulo.

Havarija na hidrocentrali Itaipu ostavila je u mraku i ceo Paragvaj, ali je snabdevanje strujom u toj zemlji ubrzo obnovljeno, javlja Rojters. Elektrana Itaipu obezbeđuje oko 20 odsto brazilskih potreba za električnom energijom i više od 90 odsto paragvajskih.

Kako se navodi na veb sajtu TV Globo, nestankom struje bili su pogođeni i drugi veći brazilski gradovi, uključujući Belo Horizonte i glavni grad Braziliju.

Havarija se dogodila tri dana nakon emitovanja emisije američke televizije Si-Bi-Es "60 minuta" u kojoj se govorilo o nestancima struje u Brazilu koje su izazvali hakeri, podseća Asošijeted pres.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво