Isterani zbog SS simbola

Otpuštena iz vojske dva češka oficira iz misije u Avganistanu, koji su šlemove “ukrasili” oznakama zloglasnih SS divizija. Ministar odbrane Bartak se nada da će iz armije biti ubrzo otpušteni svi ekstremisti.

Češki ministar odbrane Martin Bartak otpustio je danas iz armije dvojicu oficira iz elitne 4. brigade za brze intervencije, koji su u misiji u Avganistanu svoje šlemove "ukrasili" grbovima nacističkih SS divizija iz Drugog svetskog rata.

Jan Čermak koji je na šlemu nosio grb SS divizije Honeštafen i Hinek Matonoha koji je na šlem stavio dve ukrštene granate, simbol SS divizije Dirlevanger regrutovane od kriminalaca, izbačeni su bez obzira na to što su nedavno odlikovani medaljom za službu u avganistanskoj provinciji Logar.

Komandant češkog kontingenta u Logaru Petr Prohaska suspendovan je dok se ne završi istraga da li je zaista i po čijem naređenju, umesto da eksces prijavi, naredio da se unište šlemovi sa nacističkim i fotografije u vojnim arhivima na kojima se vide SS grbovi.

"Ukoliko se potvrdi da je na problem sa esktremizmom u armiji upozoravano ranije i da je moglo ranije da se nešto preduzme odgovorni ljudi neće ostati na svojim funkcijama", kazao je danas ministar Bartak.

Ministar je izrazio nadu da će do kraja godine armija uspeti da očisti svoje redove od ekstremista. 

Poslanici traže punu odgovornost komandnog kadra

Češki poslanici Odbora za odbranu i bezbednost ocenili su povodom skandala što se u češkoj profesionalnoj armiji provlače ekstremisti i simpatizeri neonacista i u najelitnije jedinice i najvažnije inostrane misije kao što je ona u Avganistanu ili na Kosovu, da je puna odgovornost komandanata jedini način da se spreče neonacistički simboli među vojnicima.

"Nošenje takvih simbola u Armiji Češke je apsolutno neprihvatljivo. Treba vršiti pritisak na komandante da sve slične slučajeve surovo kazne. Komandanti treba da objasne da je korišćenje neonacističkih simbola zabranjeno", kazao je agenciji ČTK šef Odbora Jan Vidim.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи