Prvo obraćanje Medvedeva naciji

Dmitrij Mededev optužio je SAD da su svojom jednostranom politikom prouzrokovale svetsku finansijsku krizu i sukob u Gruziji. U redovnom obraćanju naciji, Medvedev predložio da Rusija odgovori na izgradnju američkog antiraketnog štita.

Medvedev je u prvom godišnjem obraćanju naciji, odnosno članovima federalnog parlamenta i najvišeg rukovodstva države rekao da je neophodno da Rusija stvori mehanizme kojim bi blokirala štetne odluke nekih članova međunarodne zajednice.

"Tragedija Južne Osetije bila je posledica uobraženog kursa američke administracije, koja ne trpi kritiku i koja preferira jednostrane odluke", tvrdi predsednik Rusije.

Medvedev smatra da "pumpajući novčani balon kako bi stimulisali sopstveni rast", Vašington ne samo da se nije potrudio da koordinira svoje odluke sa ostalim učesnicima na globanim tržištu, već je izgubio i elementarni osećaj mere i nije uzimao u obzir mnogobrojna upozorenja.

Pouke ovogodišnje krize potvrđuju da je vreme za radikalnu reformu globalnog političkog i ekonomskog sistema, u kojoj će Rusija sarađivati sa SAD, EU i svim zainteresovanim stranama, kako bi svet bio pravedniji i bezbedniji.

Odgovor na američki antiraketni štit

U sklopu odgovora na planove SAD da izgrade protivraketni sistem u Evropi, Rusija će u svoju zapadnu enklavu Kaljingrad postaviti projektile "Iskander" koji će elektronskim putem ometati američki antiraketni sistem.

Moskva smatra da antiraketni sistem, koji će biti raspoređen u Češkoj i Poljskoj, pretnja po nacionalnu bezbednost Rusije.

Dmitrij Medvedev predložio je u redovnom obraćanju naciji da se mandat predsednika Rusije poveća sa četiri na šest godina, a poslanika parlamenta sa četiri na pet godina.

Medvedev je predložio i veću kontrolu rada izvršne vlasti od strane parlamenta. Vlada bi, smatra predsednik Rusije, trebalo da ima obavezu da najmanje jednom godišnje podnese izveštaj o radu, kao i o pitanjima koje je neposredno postavio parlament.

Predsednik Rusije smatra da bi te izmene bi trebalo uneti u Ustav ali to, kako ističe, ne bi promenilo političku i pravnu suštinu postojećeg ustava, jer nije reč o ustavnoj reformi već o "korigovanju".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво