Sukobi u Nagorno Karabahu, jermenska granata pala u Iran

Žestoki sukobi u Nagorno-Karabahu se nastavljaju. Jedna garanta ispaljena iz Jermenije pala je na severni deo Irana, javila je iranska agencija "Fars" i dodala da nije bilo žrtava. U protekla dva dana ubijeno je 16 pripadnika azerbejdžanskih vojnih snaga.

Iranski lokalni zvaničnik Said Sabestari rekao je da su raketu ispalile jermenske snage.

"U kontekstu sukoba Jermenije i Azerbejdžana, jedna granata je danas završila na severu Irana i pala na jednu kuću, koja je oštećena ali nema žrtava", izjavio je Sabestari.

Mediji u Iranu ranije su preneli da su tri granate pogodile Iran, iako su iranski zvaničnici zatražili nedavno od Jermenije i Azerbejdžana da budu uzdržani i poručili da su spremni da pruže pomoć.

U međuvremenu je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo da je u sukobu sa "separatističkim snagama" u Nagorno-Karabahu poginulo 16 azerbejdžanskih vojnika.

S druge strane, jermenska televizija je, pozivajući se na vojne izvore, objavila da je u sukobima sa azerbejdžanskim snagama u protekla tri dana poginulo 20 pripadnika vojske Nagorno-Karabaha, a da ih je 72 ranjeno, javio je Rojters.

Lavrov i Štajnmajer pozivaju na uzdržanost 

Šefovi diplomatija Rusije i Nemačke, Sergej Lavrov i Frank-Valter Štajnmajer, razgovarali su o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i pozvali obe strane na uzdržanost, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministri dve zemlje smatraju da vojna opcija nije rešenje problema i pozvali su na neodložan prekid vatre i povratak pregovorima pod pokroviteljstvom Minsk grupe OEBS.

Nešto ranije, Lavrov je o Nagorno-Karabahu razgovarao i sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

S druge strane, turski premijer Ahmet Davutoglu osudio je jermenske napade u spornom regionu Nagorno-Karabah i poručio da će Turska nastaviti da podržava Azerbejdžan u njegovom sukobu sa Jermenijom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno se zavetovao da će Ankara podržavati svog saveznika Azerbejdžan "do kraja" u njegovom sukobu sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha.

Turska, koja ima bliske kulturne i jezičke veze s Azerbejdžanom, glavni je saveznik Bakua, a Ankara nema diplomatske veze sa Jermenijom zbog sporenja oko masovnog ubijanja Jermena u Otomanskom carstvu, koje Jerevan smatra genocidom.

Nagorno-Karabah je pod kontrolom lokalnih snaga etničkih Jermena i jermenske vojske od okončanja rata 1994. godine, koji nije doneo nikakvo razrešenje statusa tog regiona.

Borbe su se ponovo razbuktale proteklog vikenda, pri čemu su u subotu poginuli jedan dečak i najmanje 30 boraca sa obe strane.

Azerbejdžan je u nedelju jednostrano proglasio primirje, ali pobunjenici u Nagorno-Karabahu tvrde da su njihove pozicije, uprkos tome, bile izložene napadima.

Francuske vlasti su saopštile da će u Beču biti održan sastanak Minsk grupe, podovom ponovnog izbijanja sukoba na području Nagorno-Karabaha.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара