Reagovanja iz sveta na presudu Šešelju

Svetski mediji izvestili su pod oznakom "hitno" o današnjoj oslobađajućoj presudi Haškog tribunala za lidera SRS-a Vojislava Šešelja, navodeći da je Šešelj sada slobodan čovek. Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin čestitao Šešelju oslobađajuću presudu u Haškom tribunalu. Bivša portparolka Tužilaštva Tribunala Florens Artman šokirana presudom.

"Sud UN je oslobodio radikalnog srpskog političara Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ojačavši poziciju njegove Srpske radikalne stranke pred izbore u aprilu", javio je Rojters.

Britanska agencija navodi da je Šešelj bio optužen da je "zapaljivom retorikom" podsticao "ubilačke etničke tenzije" na početku ratova 1990-ih u prethodnoj Jugoslaviji.

Američka agencija AP javila je da je Haški tribunal oslobodio "srpskog ultranacionalističkog političara Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za zverstva u balkanskim ratovima".

AFP navodi da je u "šokantnoj" presudi izrečenoj u Šešljevom odsustvu sudija Antoneti rekao da Tužilaštvo nije dokazalo optužbe i da je "Šešelj sada slobodan čovek".

Italijanska agencija ANSA javlja da je "oslobođen srpski ultranacionalista", podsećajući da je lider SRS-a bio optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček ocenila je da oslobađajuća presuda Šešelju, iako je možda pravno obrazloživa, upućuje loš signal.

"Nedelju dana posle presude bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, današnja oslobađajuća presuda vođi srpskih nacionalista Vojislavu Šešelju najverovatnije je pravno obrazloživa, i tu sudije Haškog tribunala imaju zadnju reč. Međutim, politički se upućuje loš signal", naglasila je Lunaček.

Lunaček je ukazala da je Šešelj bio glavni propagator "velike Srbije" i u aktuelnoj predizbornoj kampanji, kao lider SRS-a, ponovo je predvodnik ekstremnih srpskih nacionalista.

"Koliko presuda Karadžiću nije bila presuda usmerena protiv celog srpskog naroda i njegove istorije, tako i današnja oslobađajuća presuda Šešelju ne sme biti poistovećena sa generalnom amnestijom za zločine u proteklim ratovima", podvukla je Lunaček.

Ruska agencija Tas javlja da je lider SRS-a oslobođen otpužbe za zločine protiv čovečnosti, a da je predsedavajući Sudskog veća Antoneti rekao da dobrovoljci koji su se preko SRS-a pridružili oružanim snagama "nisu bili pod direktnom komandom Šešelja".

Bi-Bi-Si je kao udarnu vest objavio da je Haški tribunal odlučio da lider SRS-a i srpski ultranacionalista nije kriv za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom balkanskih ratova 1990-ih.

Tribunal za ratne zločine u Hagu je saopštio da Šešelj ne snosi individualnu odgovornost za zločine, dodaje Bi-Bi-Si napominjući da je Šešelj negirao optužbe, a da je u prvom reagovanju rekao da je doneta jedina moguća presuda.

Dojče vele među udranim vestima javlja da je Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo lidera SRS-a Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice, dodajući da je Šešelj od danas slobodan čovek.

Nemački radio podseća da je presuda još nepravosnažna i da Tužilaštvo Haškog tribunala ima pravo žalbe.

Ruska medijska grupa RT, povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, izvestila je da je Haški tribunal oslobodio "prkosnog srpskog nacionalistu".

Šešelj je bio optužen za saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti koje su počinile srpske paravojne jedinice u Hrvatskoj i Bosni između 1991. i 1993. godine, podseća ruski medij.

RT navodi da je, uprkos bolesti, šezdesetjednogodišnji nacionalistički lider i dalje angažovan u politici.

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin čestitao je lideru SRS-a oslobađajuću presudu u Haškom tribunalu.

"Čestitam pobedu mom drugu! Ali ko će mu nadoknaditi zdravlje narušeno zatvorom i javnim maltretiranjem?", napisao je Rogozin na društvenim mrežama.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla je da oslobađajuća presuda lideru Srpske radikalne stranke predstavlja potvrdu višegodišnjeg stava Rusije da je proces protiv njega izmišljen i skandalozan.

"Naša ocena celog procesa data je više puta. Otvoreno smo govorili da je to skandalozni proces i da su sve optužbe izmišljene. To je bila naša dosledna pozicija tokom mnogo, mnogo, mnogo godina", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, to što je doneta oslobađajuća presuda "pokazuje samo jedno – lider Srpske radikalne stranke se nalazio u Haškom tribunalu više od 12 godina kao nevin čovek, političar od nacionalnog značaja".

S druge strane, bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florens Artman šokirana je oslobađajućom presudom Šešelju.

"Šokirana sam, ne samo zbog oslobađanja Vojislava Šešelja od svake krivice, nego i zbog načina na koji je to napravljeno, kojim se poriču ratni događaji, poriče da se politički projekat izvršavao kroz zločine, poriče uloga Šešelja i da su njegovi govori mržnje podsticali na zločine", navela je Artmanova, prenela je Hina.

Prema njenim rečima, ovim je Haški tribunal napisao jednu priču koju niko nije doživeo, ni video.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво