Radnička partija Kurdistana najavljuje prolećnu ofanzivu

Riza Altun, komandant Radničke partije Kurdistana, najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa "novom taktikom i strategijom".

Suosnivač PKK Riza Altun je, u izjavi bečkom „Kuriru“, rekao da su teroristički napadi u Turskoj posledica politike predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana.

"Politika Erdogana došla je do tačke sa koje nema izlaza. On je nakon izbora u Turskoj rekao da ne postoji kurdsko pitanje i time odbacio sve mogućnosti za postizanje mira. On smatra da može pobediti samo ako bude sejao antikurdska i rasistička osećanja“, smatra Altun.

Istakao je da Turska vodi otvoreni rat protiv Kurda, koji su uprkos represiji pokušali da uspostave lokalnu upravu u opštinama i selima što je Erdogan iskoristio za napad.

"PKK se nije mešala u taj konflikt. Otpor dolazi od mladih i drugih delova društva. PKK do sada nije bila umešana. Međutim, kao snage odbrane ne možemo da ostanemo skrštenih ruku. Smatramo da je odbrana naših ljudi i zemlje naša istorijska odgovornost", poručio je Altun.

Navodi da je PKK već uputio svoje borce u Tursku i da će učiniti sve što je potrebno u predstojećem ratu, koji je, prema njegovim rečima, nametnut Kurdima.

"Početkom proleća ćemo promeniti naš položaj u tom ratu i primenićemo nove taktike i strategije. To činimo jer nemamo alternativu. Tokom zime su brojni gradovi Kurdistana uništeni i politički je ugušen sav prostor za ispoljavanje demokratske kritike. Možemo samo da se predamo ili da pružamo otpor", dodao je jedan od vođa PKK.

Altun je rekao da je PKK spreman da uspostavi odnose sa svim zemljama koje su zainteresovane za rešenje kurdskog pitanja, napominjući da tu nije reč o udruživanju sa zemljama koje su u rivalstvu sa Turskom.

Istakao je da PKK traži demokratizaciju država i regionalno samoopredeljenje, dodajući da aktuelni predlog za Siriju, koji bi mogao da bude federalni sistem, predstavlja možda najbolji model za rešenje kurdskog pitanja.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво