Erdogan kritikovao britanskog konzula zbog "selfija"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je jednog stranog diplomatu zbog toga što je na suđenju za špijunažu napravio "selfi" fotografiju sa jednim od dvojice optuženih novinara.

Erdogan nije imenovao diplomatu, ali Rojters prenosi da je britanski generalni konzul Li Tarner okačio u petak na svom Tviter nalogu fotografiju sa glavnim urednikom lista "Džumunhurijet" Kanom Dundarom.

Dundar i dopisnik tog lista iz Ankare Erdem Gul optuženi su za pokušaj rušenja turske vlade objavivši prošlog maja snimak u kojem se, kako tvrde, vidi da su turske obaveštajne agencije pomagale 2014. godine u krijumčarenju oružja u Siriju.

"Generalni konzul određene zemlje otišao je na suđenje dvojici novinara optuženih za špijunažu kako bi ga podržao. Povrh toga on pravi fotografiju obraz uz obraz sa novinarem i objavljuje je" rekao je Erdogan, a prenela državna agencija Anadolija pozivajući se na tekst govora u turskoj ratnoj akademiji.

Erdogan je istakao da se neimenovani diplomata nije na tome zaustavio već je na društvenim medijima pisao kako "Turska mora da odluči kakva zemlja želi da bude", prenela je državna agencija Anadolija.

Erdogan je nedavno žestoko ukorio strane diplomate koji su prisustvovali suđenju dvojici turskih novinara optuženim za špijunažu, kojima prete doživotne zatvorske kazne.

"Šta vi mislite ko ste? Šta radite ovde?", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu koji je prenosila televizija, optuživši strane izaslanike da "demonstriraju snagu".

Suđenje Dundaru i Gulu počelo je u petak, a taj sudski proces privukao je pažnju nekoliko ambasadora država članica EU.

"Ovo nije vaša zemlja, ovo je Turska", kazao je Erdogan i dodao da diplomate mogu da rade samo u okviru misija i da je "za sve drugo potrebna dozvola".

broj komentara 0 pošalji komentar