Asadov povratak u Palmiru

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da ponovno osvajanje Palmire predstavlja uspeh strategije sirijske vojske u borbi protiv terorizma.

"Oslobađanje istorijskog grada Palmire važno je dostignuće i još jedno svedočanstvo uspeha strategije sirijske vojske i njenih saveznika u ratu protiv terorizma", rekao je Asad na sastanku sa francuskim parlamentarcima u Damasku, naveo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu na ponovnom osvajanju Palmire, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"U telefonskom razgovoru sa sirijskim predsednikom Putin je čestitao svom kolegi na oslobađanju Palmire od terorista i istakao značaj očuvanja ovog jedinstveno istorijskog mesta za svetsku kulturu", rekao je Peskov, preneo je Tas.

Putin je, kako je dodao Peskov, još jednom naglasio da uprkos povlačenju dela ruskog kontingenta iz Sirije, ruske oružane snage nastavljaju da pomažu sirijskim vlastima u njihovoj borbi protiv terorizma i oslobađanju svoje domovine od ekstremističkih grupa.

Asad je rekao da visoko ceni pomoć ruskih vazdušnih snaga i istakao da takvi uspesi poput osvajanja Palmire ne bi bili mogući bez podrške Rusije, dodao je Peskov.

Sirijska vojske saopštila je ranije danas da je u potpunosti preuzela kontrolu nad Palmirom, navodeći da ova pobeda označava početak kolapsa Islamske države.

Snage sirijskog režima juče su proširile kontrolu severno od istorijskog grada i zauzele obližnji grad El Amiriju koji su dotad držali džihadisti Islamske države, a koji se smatra "kapijom" Palmire.

ID je zauzela tvrđavu Palmire 23. maja 2015. i tamo podigla svoju zastavu, uspostavivši kontrolu nad drevnim gradom.

Dvorac i antički grad Palmira nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 27. mar 2016, 20:01)
anonymous [neregistrovani]

Kraj početka

Ovo kraj početka onog sto je bilo započeto, a znalo se da ce doći kraj tome.

(nedelja, 27. mar 2016, 17:40)
anonymous [neregistrovani]

Pocetak kraja jednopolnog sveta

Ovo je prvi put u novijoj istoriji da se neko uspesno suprostavi jednoumlju "posebnih tj. odabranih".

(nedelja, 27. mar 2016, 16:16)
anonymous [neregistrovani]

Pocetak kraja Sirije!

Podjela na vise drzavica i interesnih sfera i stalna koskanja!

(nedelja, 27. mar 2016, 15:56)
anonymous [neregistrovani]

Почетак краја

Ово јесте почетак колапса ИД али и почетак проблема за ЕУ јер ће савезници да пребаце своје штићенике на сигурно док се мало оправе. Неке у Либију да наставе а неке као мигранте за Европу па како коме буде.