Moskva: Tribunal nastavlja mit da su Srbi jedini odgovorni

Nisu se obistinila očekivanja Rusije da Haški tribunal bude institut pravde, poručuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova povodom presude Radovanu Karadžiću.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je povodom presude lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću da Haški tribunal nastavlja da stvara mit o srpskom narodu kao jedinom odgovornom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U saopštenju MSP-a se navodi i da se nisu obistinila očekivanja Rusije da Tribunal bude institut pravde, prenosi Tas.

"Rusija podržava MKSJ stvoren 1993. godine i otvoreno je govorila da Tribunal ne treba da postane mesto za obračunavanje ili instrument osvete, već da bude pravi institut pravde koja bi dovela do pobede pravde i zdravog razuma", navedeno je u saopštenju uz konstataciju - "ova očekivanja nisu se obistinila".

Rusko ministarstvo navelo je da danas čak ni sudije Tribunala ne skrivaju da sud koristi sumnjive metode u svom radu.

Treba imati u vidu, kako se dodaje, da MKSJ, ad hok ili provizorna institucija, deluje već više od 20 godina i da je potrošio milijarde za rad.

U saopštenju ruskog MSP-a se ocenjuje da bi bilo bolje da je novac utrošen u mirovni proces u zemljama bivše Jugoslavije.

"Tribunal je ignorisao rokove koje je postavio Savet bezbednosti UN za njegov rad i težak je teret na plećima svetske zajednice", zaključuje rusko ministarstvo.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov rekao je ranije da Moskva smatra da je presuda Haškog tribunala Radovanu Karadžiću ispolitizovana.

"Mi smo odavno govorili da je rad Haškog tribunala politizovan. Nažalost, svi predmeti koji su tamo razmatrani bili su jednostrani, nisu razmatrani zločini koje su izvršili kosovski lideri i vojnici. Takve greške u radu Tribunala su nedopustive", rekao je Gatilov Interfaksu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво