Sirijska vojska ušla u Palmiru, džihadisti pred porazom

Vladine snage preuzele su kontrolu nad citadelom u Palmiri i nad nekoliko brda u okolini grada. Izvori navode da bi sirijska vojska uskoro mogla da preuzme potpunu kontrolu nad drevnim gradom.

"Vojska je preuzela kontrolu nad citadelom nakon što je zadala značajne gubitke teroristima", prenela je agencija SANA pozivajući se na vojni izvor.

Vojni zvaničnik je rekao da je zauzeto i nekoliko brda koja okružuju grad.

Teroristi su pokušali da prebace oružje iz Rake u Palmiru, ali su se našli na udaru ruske avijacije, naveo je izvor ruske agencije Tas iz sirijske prestonice Damaska.

"Islamska država je pokušala da donese vojnu opremu iz Rake i Deir ez Zora, ali su ruski i sirijski avioni to sprečili", rekao je izvor i dodao da teroristi pokušavaju da izvuku svoje porodice iz Palmire.

Sirijska vojska je juče došla do središta Palmire, u pokušaju da taj istorijski grad povrati iz ruku Islamske države, javila je sirijska državna televizija.

TV kanal Ihbarija, koji je pod državnom upravom, naveo je da su trupe stigle do srca Palmire i emitovao snimke sa same kapije grada koji ekstremisti Islamske države drže pod kontrolom od maja prošle godine, preneo je Rojters.

Istovremeno, Islamska država pozvala je danas oko 15.000 civila koji i dalje žive u Palmiri da napuste čuveni drevni grad pošto su mu se približile sirijske vladine snage, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a preneo AFP.

"Islamska država je preko razglasa pozvala civile koji su i dalje u Palmiri da odu odatle, pošto se na obodima grada vode borbe", saopštila je Opservatorija.

Palmira, poznata kao "biser pustinje", nalazi se na listi svetske kulturne baštine Uneska.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се