Abdeslam želi da bude izručen Francuskoj, saslušanje 7. aprila

Salah Abdeslam, glavni osumnjičeni za napade izvedene u Parizu novembra 2015. godine, više se ne protivi izručenju Francuskoj već želi da u tu zemlju ode što pre kako bi se izjasnio pred tamošnjim vlastima, rekao je njegov advokat Sven Mari.

Abdeslam kaže i da "nije znao" za napade u Briselu, naveo je njegov advokat, javlja AFP.

"Salah Abdeslam me je zamolio da vas obavestim da želi da ode u Francusku što je pre moguće", rekao je Mari u Briselu, u izjavi koju je prenela francuska televizija BFM.

Francuske vlasti traže njegovo izručenje Parizu, gde mu prete optužbe za terorizam zbog učešća u napadima izvedenim 13. novembra na niz pariskih lokacija, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Pariski tužilac Fransoa Molen rekao je prošle nedelje, nakon što je Abdeslamov advokat izjavio da će se on usprotiviti izručenju svojoj rodnoj zemlji, da bi u najgorem slučaju Abdeslam mogao da bude izručen Francuskoj u roku od tri meseca, podseća Rojters.

Advokat Mari je rekao i da je za 7. april odložio njegovo saslušanje u Briselu, koje je trebalo da bude održano danas i na kojem je trebalo da bude odlučeno o njegovom daljem pritvoru, prenose francuski mediji.

Ročište o izvršenju evropske poternice koju je Francuska raspisala za Abdeslamom predviđeno je za 31. mart u Briselu.

U međuvremenu, sve su brojniji znaci da ista ćelija Islamske države stoji iza terorističkih napada u prestonicama Francuske i Belgije.

Belgijska državna televizija RTBF i francuski list Mond tvrde da postoji još jedna osoba za koju se sumnja da je učestvovala u bombaškom napadu na stanici metroa u Briselu i da postoji mogućnost da je na slobodi. 

Abdeslam, koji je rođen u Francuskoj, uhapšen je prošle nedelje u Molenbeku, briselskoj četvrti u kojoj je odrastao.

Francuske vlasti traže njegovo izručenje, gde mu prete optužbe za terorizam zbog učešća u napadima izvedenim 13. novembra prošle godine na niz pariskih lokacija, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Evropski bezbednosni zvaničnici su naveli da je jedan od bombaša-samoubica, koji su u utorak izveli napad na briselski aerodrom, osumnjičen i za učešće u pariskim napadima.

Za bombaške napade na aerodrom i stanicu metroa u Briselu u kojima je poginuo najmanje 31, a povređeno 270 ljudi, odgovornost je preuzela Islamska država.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара