Pojačane bezbednosne mere na evropskim aerodromima

Nakon tri eksplozije koje su se od jutros dogodile u Briselu, dve na briselskom aerodromu i jedna na stanici metroa u Evropskom kvartu, mere bezbednosti pojačane su na aerodromima u Parizu, Frankfurtu, Pragu, Rimu.

Izvor sa pariskog aerodroma kaže da su bezbednosne mere pojačane na svih osam terminala aerodroma Roasi i na dve železničke stanice.

U Francuskoj se takođe uvode kontrole vozova koji dolaze iz Brisela.

Holandski zvaničnici javljaju da je i ta zemlja pojačala bezbednosne mere na svojim granicama i na aerodromima. Bezbednosne mere pojačane i na aerodromima u Austriji i Italiji.

U Velikoj Britaniji je proglašen "ozbiljan" nivo pretnje od terorizma, što je drugi najveći nivo na skali od jedan do pet. Kako javlja AFP, i londonski aerodrom Getvik pojačao je mere bezbednosti.

Posle jutrošnjih eksplozija na aerodromu i u metrou u Briselu, češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec stavio je policiju u stanje pripravnosti, a pooštreno je obezbeđenje međunarodnih aerodroma u Češkoj i metroa u Pragu.

Pojačane patrole, mere bezbednosti i specijalisti za traganje za podmetnim eksplozivom prisutne su na međunarodnim aerodromima u Pragu, Brnu, Ostravi, Pardubicama i banji Karlove Vari, saopštio je portparol komande češke policije Jozef Bocan.

"Brojnije su patrole kod svih terminala i u tranzitnim prostorima aerodroma", rekla je medijima portparol češke Policije za strance Kateržina Rendlova.

Takođe su pojačane patrole i pirotehničke kontrole u praškom metrou.

Hitni sastanci u Francuskoj i Velikoj Britaniji

Predsednik Francuske Fransoa Oland i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron sazvali su hitne sastanke posle jutrošnjih eksplozija na briselskom aerodromu i u stanici metroa, a u institucijama Evropske unije je podignut nivo bezbednosti.

Oland se sastao s premijerom Manuelom Vlasom, ministrom odbrane Žan-Ivom Le Drianom i ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom, prenosi AP.

U međuvremenu, Kaznev je objavio da je raspoređeno 1.600 dodatnih policajaca na francuskoj teritoriji, naročito u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju.

Britanski premijer Dejvid Kameron zakazao je za danas vanredni sastanak bezbednosnog odbora Kobra, prenosi Rojters.

I češki premijer Bohuslav Sobotka pozvao je hitno na sastanak ministra unutrašnjih poslova i šefove policije i obaveštajnih službi.

Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov rekao je da će ruski zvaničnici preispitati bezbednost na ruskim aerodromima.

Otkazani letovi za Brisel

Grčka avio-kompanija "Idžijan erlajn" otkazala je sve letove za Brisel do daljeg, a jutarnji letovi za Brisel su preusmereni za Dizeldorf, navodi Rojters.

I srpska avio-kompanija "Er Srbija" obustavila je popodnevni let za Brisel. 

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da je šokiran terorističkim napadima u Briselu, i traži otvaranje specijalne linije za austrijske građane, koji borave u poseti Briselu.

Međutim, ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner poručila je da ne postoji povod za paniku, ali postoji za zabrinutost.

Navela je da su bezbednosne mere na aerodromima u Austriji pojačane, kao i da je pojačano policijsko prisustvo ispred međunarodnih organizacija, železničkih stanica i gradskog prevoza.

Belgija je podigla nivo bezbednosti na najviši nivo. Nakon zatvaranja aerodroma, zatvaraju se i sve stanice metroa u sedištu EU.

Evropska komisija je nakon više eksplozija nedaleko od zgrade EK u Briselu savetovala svom osoblju da ne izlaze napolje.

Komesarka Kristalina Georgijeva je preko Tvitera navela da je bezbednost podignuta na narandžasti nivo u svim institucijama EU, da su otkazani svi sastanci u zgradama institucija i van njih i da je dozvoljen samo ulaz zaposlenim sa identifikacionim bedževima.

I aerodrom, sa kojeg su evakuisani svi putnici, i mreža metroa, su zatvoreni, a celokupni javni prevoz obustavljen, dok su bezbednosne mere podignute na najviši nivo.

Rojters javlja da je krizni štab poručio građanima da ostanu gde su se zatekli i da ne napuštaju domove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи