Obama na Kubi – prekretnica u odnosima dve zemlje

Barak Obama je počeo istorijsku posetu Kubi. To je prva poseta jednog američkog predsednika Havani posle 88 godina. Za obe strane to je prekretnica posle decenija zategnutih odnosa dve zemlje i daje entuzijazam Kubancima, čija je komunistička vlada oštro kritikovala deset prethodnih američkih lidera.

Na aerodromu "Hose Marti" kod Havane, porodicu Obama dočekao je šef kubanske diplomatije Bruno Rodrigez. Prvi susret Barak Obama imao je sa osobljem američke amabasade, koja je ponovo otvorena u avgustu prošle godine. Ali su zbog kiše, umesto u dvorištu ambasade, prijem imali u obližnjem hotelu. Obama ponavlja da je to istorijska poseta i istorijska prilika.

"Prošlo je skoro 90 godina otkako je američki predsednik bio na Kubi. Divno je što sam ovde. Predsednik Kulidž je 1928. godine došao ratnim brodom, a da dođe ovamo bila su mu potrebna tri dana. Meni samo tri sata. Imati amabasadu u Havani prilika je za bolje predstavljanje naših vrednosti, interesa i boljeg razumevanja kubanskih građana", kazao je američki predsednik Barak Obama.

Obama se sa suprugom Mišel i ćerkama proštao ulicama stare Havane. Raspoređeno je jako obezbeđenje, a duž ulica u Havani postavljene su američke zastave i poruke dobrodošlice.

"Veoma sam srećna. Videla sma ga kada je izašao iz kola. Kubanci su srećni što mogu da ga ugoste. To je dobro za obe države", kaže jedna stanovnica Havane.

"Ova poseta je važna za nas, ali i za ceo svet. Setimo se samo kroz šta su prošle Kuba i Amerika", kaže jedan stariji Kubanac.

Američki predsednik se danas sastaje sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom, ali ne i s njegovim starijim bratom Fidelom. Razgovaraće o političkim reformama i trgovini. Sastaće se i sa vodećim kubanskim umetnicima i disidentima koje je odabrala američka vlada. Nekoliko desetina demonstranata privedeno je pre nego što je Obama stigao u Havanu.

"Ova poseta se smatra vrhuncem u procesu normalizacije odnosa dve zemlje. Predsednik Obama je načinio veliki korak, pružio ruku, a kubanski predsednik Kastro je prihvatio tu ruku", ističe analitičar Petar Hakim.

Zahvaljujući približavanju Amerike i Kube, koje je počelo krajem 2014, dve strane su obnovile diplomatske veze, potpisale trgovinske sporazume o telekomunikacijama i avionskim linijama. Ali embargo Kubi, star 54 godine, još je na snazi i može ga svojim glasovima ukinuti samo Američki kongres.

Obama je, uoči razgovora sa Raulom Kastrom, rekao da očekuje promene na Kubi.

"Ovde će se dogoditi promene i mislim da to Raul Kastro razume", rekao je Obama za Ej-Bi-Si, priznavši da se to neće desiti "preko noći".

Obama je podsetio da je već došlo do ponovnog otvaranja ambasade i da, iako između SAD i Kube i dalje postoje znatna neslaganja povodom ljudskih prava i sloboda na Kubi, obe zemlje osećaju da će "sada pojačati napore za većim promenama".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво