Pao avion u Rusiji, 62 stradalih, pronađene crne kutije

Poginulo svih 55 putnika i sedam članova posade putničkog aviona koji je leteo iz Dubaija prema jugu Rusije kada se letelica srušila prilikom drugog pokušaja sletanja na aerodrom u Rostovu na Donu. Pretpostavlja se da su uzrok pada pilotska ili tehnička grešška. Pronađene obe crne kutije. Većina putnika u avionu bili su Rusi. Pripadnici Istražnog komiteta izvlače tela stradalih iz olupina. Premijer Vučić uputio saučešće.

Avion "boing 737"  kompanije "Flaj Dubai" srušio se noćas (03.50 po moskovskom vremenu) kod grada Rostov na Donu, pri čemu su poginuli svi putnici i članovi posade.

"Avion je pao na tlo i raspao se. Prema preliminarnim podacima, bilo je 55 putnika i sedam članova posade. Svi su poginuli", navedeno je u saopštenju Istražnog komiteta Rusije.

Kako prenose ruske agencije, među 55 putnika bilo je 44 državljana Rusije, osam Ukrajine, dva Indije i jedan državljanin Uzbekistana. Takođe se navodi i da su članovi posade bili državljani Rusije, Kipra, Kolumbije, Kirgistana i Sejšelskih ostrva.

"Prema poslednjim izveštajima, načinjenim na osnovu ličnih podataka putnika, u letelici je bilo 16 državljana stranih zemalja, uključujući sedam ljudi iz Ukrajine, dvoje iz Španije i po jednu osobu sa Kipra, iz Uzbekistana, Kirgistana, Kolumbije i Sejšelskih ostrva", naveo je izvor ruske agencije.

Guverner regiona Rostov Vasili Golubjev rekao je državnoj televiziji da je u avionu bilo sedmoro dece.

Avionom je, kako javljaju agencije, upravljao 38-godišnji pilot sa Kipra.

Tas navodi i da je kapetan imao 5.700 sati leta iza sebe i da je on lično doneo odluku da ponovo pokuša sletanje u uslovima slabe vidljivosti, a da to nije bilo odluka kontrole leta.

Avion je pao u okviru aerodromskog područja, oko 250 metara pre početka piste, a ruski mediji navode da su bili loši uslovi vidljivosti. Prethodno je kružio oko dva sata.

Ruski istražni komitet navodi da su najverovatnije uzroci pada aviona greška pilota ili tehnička greška, prenose ruske agencije.

"Trenutno razmatramo dve glavne teorije o padu aviona u Rostovu na Donu: grešku pilota povezanu sa lošim vremenskim uslovima ili tehničku grešku", navodi predstavnica Istražnog komiteta Oksana Kovrižnaja, a prenosi Interfaks.

Očevici kažu da je avion promašio pistu i da je eksplodirao kada je udario u zemlju. Ministarstvo za vanredne situacije u Rostovu navodi da je krilo aviona udarilo u zemlju pri drugom pokušaju sletanja i zapalilo se.

Kako je saopšteno, spasioci i istražitelji pronašli su obe crne kutije na mestu pada aviona.

"Pronađene su obe kutije i danas će biti odlučeno kada će biti započeto dešifrovanje. Tada će biti jasno šta se desilo sa avionom: ili je greška pilota, ili su meteorološki uslovi", izjavila je savetnica ruskog ministra transporta Žana Terehova.

Požar je brzo ugašen, a na lice mesta došo je oko 100 pripadnika vatrogasnih i hitnih medicinskih službi, policije i forenzičara.

Direktor "Flaj Dubaija" Gait el Gaid je, na konferenciji za novinare, rekao da je suviše rano reći šta je dovelo do nesreće, prenosi Rojters.

"Uz pomoć crne kutije imaćemo više informacija o okolnostima koje su dovele do nesreće. Istraga se sprovodi u saradnji sa ruskim vlastima i čekamo da vidimo rezultat", rekao je Gaid.

Agencija Tas prenosi i pisanje Blumberga da "Flaj Dubai" ne smatra da je u pitanju bio teroristički čin, kao i da će preliminarni izveštaj biti objavljen za mesec dana.

Više od stotinu delova ljudskih tela pronađeno je na mestu pada aviona, izjavio je direktor regionalnog centra ruskog Ministarstva za vanredne situacije Igor Oder.

Zvanični predstavnik ruskog Istražnog komiteta Vladimir Markin je rekao da pripadnici komiteta trenutno izvlače tela stradalih iz olupina, koja će kasnije biti poslata na identifikaciju i forenzička i genetska ispitivanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih u nesreći i poručio da je prioritet pružiti pomoć svima koji su izgubili svoje voljene, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da su guverner Rostova Vasili Golubjev i ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov podneli Putinu izveštaj o istrazi sa lica mesta. Guverner je rekao da će porodica svake žrtve dobiti milion rubalja.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Kalif bin Zajed el Najan izjavio je saučešće Vladimiru Putinu povodom avionske nesreće u kojoj je poginulo 62 putnika i članova posade, javila je agencija Vam.

Premijer UAE šeik Muhamed bin Rašid el Maktum uputio je najdublje saučešće porodicama žrtava na svom zvaničnom Titer nalogu.

"Najdublje saučešće porodicama putnika koji su izgubili živote na letu FZ981. Ova tragedija nas je sve ražalostila", napisao je premijer UAE na arapskom, ruskom i engleskom jeziku.

"Oplakujemo poginule, neka njihove duše počivaju u miru. Naše misli su sa njihovim porodicama u ovom tužnom času", istakao je arapski zvaničnik.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво