Postignut dogovor Turske i EU o migrantima

Turski premijer Ahmet Davutoglu prihvatio je uslove iz predloga EU za rešavanje migrantske krize. Unija je spremna da prihvati 72.000 sirijskih izbeglica iz Turske, pod uslovom da vlasti u Ankari prihvate migrante koji su nezakonito iz te zemlje stigli u EU. Visoki turski zvaničnik je izjavio da će vraćanje migranata u Tursku početi 4. aprila, prenosi Rojters.

Lideri 28 članica EU i premijer Turske Ahmet Davutoglu danas su i formalno postigli dogovor kojim će se obuzdati priliv migranata u Evropu, saopštio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Češki premijer Bohuslav Sobotka na Tviteru je napisao da sporazum stupa na snagu u nedelju u ponoć i da će "svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske počev od 20. marta biti vraćeni" na tursku teritoriju.

Davutoglu je rekao da je danas istorijski dan u kojem su Evropska unija i Turska postigle dogovor o obuzdavanju priliva migranata u Evropu. "Danas smo shvatili da Turska i EU imaju istu sudbinu, iste probleme i istu budućnost", istakao je Davutoglu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo zbog dogovora, ukazujući da njegova realizacija neće biti laka.

"Nemam iluzija da ovo što smo postigli danas neće biti praćeno teškoćama. Postoje veliki pravni problemi koje sada moramo da prevaziđemo", rekla Merkelova. Međutim, kako je dodala, postignut je dogovor koji ima nepovratan tok.

Komisija EU bi za nedelju dana trebalo da pripremi spisak projekata kako bi se ubrzalo slanje pomoći Turskoj za migrante.

Ključna stavka nagodbe je da se zaustavi dolazak svih imigranata na grčke granice Evropske unije i prevashodno spreči dalje krijumčarenje migranata iz Turske u Evropu, dok je EU zauzvrat obećala da će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

Turska je zatražila da EU odobri režim bez viza za turske državljane i da se ubrzaju pregovori Ankare s EU o članstvu.

Kipar je kao uslov za saglasnost za ubrzavanje pregovora s Ankarom zahtevao da Turska prizna državu Kipar, članicu EU i UN, a ne samo severni deo Kipra, koji je Ankara stavila pod svoj nadzor svojevremenom vojnom okupacijom.

Kompromis je nađen tako što je utanačeno da će u pregovorima o članstvu biti otvoreno samo jedno novo poglavlje o budžetu, čemu se ne protivi Nikozija.

Prema nacrtu dogovora, svi migranti koji ubuduće iz Turske dođu na grčka ostrva biće vraćeni na tursku teritoriju, a EU je spremna da prihvati 72.000 sirijskih izbeglica iz Turske, pod uslovom da vlasti u Ankari prihvate migrante koji su nezakonito iz Turske stigli u EU.

Turska je tražila da EU, pored obećanja da će Ankari dodeliti tri milijarde evra u ovoj godini, istu toliku svotu Turskoj odobriti i u 2017. za podmirenje troškova zbrinjavanja 2,5 miliona mahom sirijskih izbeglica na turskoj teritoriji.

Evropski lideri su postavili uslove da se najpre vidi kako će biti utrošene prve tri milijarde evra da bi odobrili još novca turskim vlastima, a takođe kažu da će turski zahtev za ukidanje evropskih viza za turske državljane biti uslišen samo kad vlasti u Ankari ispune u potpunosti sve uslove za to.

Zamerke Erdoganu zbog demokratskih sloboda 

Evropski diplomatski izvori su rekli novinarima da je do ubrzavanja pregovora o članstvu s EU zaista stalo turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

To je naišlo na oštre kritike političara i vlada nekih članica EU, a posebno velike zamerke su se čule i u Evropskom parlamentu, zato što se smatra da je Erdogan gušenjem demokratskih sloboda, hapšenjem novinara i zatvaranjem opozicionih listova, uz unutrašnji rat s kurdskom manjinom, upravo suprotno pokazao da ne haje za evropske vrednosti.

Evropski lideri od Ankare takođe traže da se obaveže i da će imigranti koji budu iz EU vraćani u Tursku, biti zaštićeni u skladu s međunarodnim normama i pravom.

Erdogan je juče optužio EU za dvoličnost oko rešavanja migrantske krize, pitanja ljudskih prava i terorizma i istakao da je jedno krilo kurdske organizacije Radničke partije Kurdistana (PKK), koju EU smatra terorističkom, počinilo ovih dana terorističke napade i pokolj u Ankari.

Turski predsednik je naveo da "Evropa igra po minskom polju" i dodao da dok Turska daje utočište milionima izbeglica, "oni koji usred Evrope te nesrećnike drže u sramnim uslovima, treba da pogledaju sebe".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk spreman je da nacrt dogovora sa Turskom o suzbijanju nelegalne migracije preda danas na odobrenje liderima 28 zemalja članica Evropske unije, javio je ranije Rojters.

Tusk je, nakon prepodnevnih pregovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, organizovao nastavak razgovora i za vreme ručka, prenosi britanska agencija, pozivajući se na izvore EU.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво