Lideri EU dogovorili plan koji će ponuditi Turskoj

Dogovorena zajednička pozicija lidera EU o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj. Plan će u toku dana biti ponuđen turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel je na Tviteru objavio vest o dogovoru nakon razgovora u Briselu.

Istakao je da su lideri EU dobili uveravanja da nacrt sporazuma neće rezultirati masovnim deportacijama, a istovremeno su izglađene razlike zahvaljujući olakšicama obećanim Turskoj u zamenu za njenu pomoć, prenosi AP.

Nemačka kancelarka kaže da je "oprezno optimistrična" u vezi s novim dogovorom.  

"Dogovor bi trebalo da se brzo sprovede, o tome smo razgovarali. Morao bi se brzo sprovesti jer svi znamo da ako se stvari oduže, posledice će biti velike. Saglasili smo se da nije reč o nedeljama, već mnogo brže", kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Grčki premijer Aleksis Cipras uveren je da će biti doneta odluka da se Grčkoj pomogne u teškim okolnostima, pogotovu u Idomeniju.

"Nadam se verodostojnom dogovoru, kako bismo pokušali da smanjimo ili zaustavimo ilegalni protok izbeglica iz Turske ka grčkim ostrvima. Istovremeno, plan je snažan pravni put za preseljenje izbeglica iz Turske u Evorpsku uniju", napominje Cipras. 

Lekari upozoravaju na izbijanje epidemije u grčkom kampu Idomeniju, ali ni grčke vlasti ni Zapad to ne čuju.

Turski premijer rekao je da vidi određene teškoće unutar Unije u vezi s dogovorom o migrantima, ali je dodao da se nada pozitivnom rezultatu razgovora u Briselu. On je dodao da svi treba da znaju da neće prihvatiti bilo kakav dogovor koji bi Tursku pretvorio u "otvoreni zatvor" za migrante.

"Ako se sporazum prihvati kao paket, Turska će slati jednog izbeglicu u EU, a zauzvrat primiti jednog nazad iz Grčke, koji je ilegalno ušao u Evropu. Zato nema načina da Turska postane skladište migranata, kao što neke opozicione partije u Turskoj tvrde", kaže Davutoglu. 

Predsedavajući samita, Donald Tusk i šef izvršne Komisije trebalo bi da danas predstave Davutogluu dogovorene pozicije EU kako bi ih on odobrio.

Ukoliko Davutoglu to ne bude učinio, lideri 28 zemalja EU će se ponovo sastati da preispitaju predloženo, prenosi AP.

Na osnovu plana dogovora, EU će platiti kako bi novi migranti koji pristižu u Grčku a ne ispunjavaju uslove za azil bili vraćeni u Tursku.

Za svakog vraćenog migranta, EU će primiti jednog sirijskog izbeglicu koji će svi biti raspoređeni među državama EU.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 18. mar 2016, 11:48)
anonymous [neregistrovani]

Plan

Dakle, isti plan je već ponuđen i Srbiji, za vraćanje izbeglica iz Hrvatske i Mađarske, kao i Grčkoj za vraćanje izbeglica iz Makedonije?