Putin: Za nekoliko sati ponovo možemo ojačati prisustvo u Siriji

Predsednik Rusije Vladimir Putin naveo je da ta zemlja povlači većinu svojih vojnih snaga iz Sirije. Ističe da se one, međutim, mogu vratiti u roku od nekoliko sati ukoliko bude potrebno. Tok ruskih vojnih operacija bio je apsolutno transparentan, poručuju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vladimir Putin je istakao da su ruske baze u Siriji dobro zaštićene. Rekao je i da je povlačenje dogovoreno sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, dodajući da se borba protiv teororizma nastavlja.

Sumirajući rezultate petomesečne vojne kampanje protiv terorizma u Siriji, ruski predsednik je podsetio da je Moskva od početka govorila da će ova operacija imati ograničen rok.

"Stvorili smo uslove za mirovni proces. Uspostavili smo konstruktivnu i pozitivnu saradnju sa SAD i drugim zemljama kao i sa uglednim opozicionim snagama u Siriji koje zaista treba da okončaju rat i nađu političko rešenje. A vi, ruski vojnici, popločali ste put za to", rekao je Putin u Kremlju obraćajući se ruskim vojnicima koji su učetvovali u kampanji.

Prema njegovim rečima, Rusiji je dovoljno doslovno nekoliko sati da ponovo ojača svoje prisustvo u regionu do mere koju bude nalagala situacija, prenosi AFP.

Moskva će, naglasio je Putin, nastaviti da nadgleda sporazum o prekidu neprijateljstava i Rusija će ostaviti u Siriji protivvazdušni raketni sistem odbrane S-400.

Ruski vojni ciljevi u Siriji - jasni

Ciljevi Rusije u Siriji su jasni, a tok ruskih vojnih operacija u toj zemlji je bio apsolutno transparentan, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zato su sva poređenja apsolutno neosnovana i neprimerena", rekla je ona na konferenciji za novinare, a prenosi Tas uz napomenu da Zapad poredi operaciju ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji sa akcijama bivšeg Sovjetskog Saveza u Avganistanu.

Zaharova je, takođe, poručila da Moskva poziva spoljne igrače da maksimalno doprinesu uspešnosti pregovora između strana sirijskog sukoba u Ženevi.

Najavivši posetu američkog državnog sekretara Džona Kerija Moskvi naredne nedelje, Zaharova je rekla da su planirani razgovori sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, te da će glavna tema biti rešenje za sirijsku krizu.

"Spremni smo da sarađujemo sa SAD u svim pravcima na bilateralnoj i međunarodnoj agendi u meri koja je u interesu obema zemljama", istakla je, dodavši da Moskva nastavlja dijalog i spremna je da ga proširi i produbi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво