Putin: Za nekoliko sati ponovo možemo ojačati prisustvo u Siriji

Predsednik Rusije Vladimir Putin naveo je da ta zemlja povlači većinu svojih vojnih snaga iz Sirije. Ističe da se one, međutim, mogu vratiti u roku od nekoliko sati ukoliko bude potrebno. Tok ruskih vojnih operacija bio je apsolutno transparentan, poručuju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vladimir Putin je istakao da su ruske baze u Siriji dobro zaštićene. Rekao je i da je povlačenje dogovoreno sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, dodajući da se borba protiv teororizma nastavlja.

Sumirajući rezultate petomesečne vojne kampanje protiv terorizma u Siriji, ruski predsednik je podsetio da je Moskva od početka govorila da će ova operacija imati ograničen rok.

"Stvorili smo uslove za mirovni proces. Uspostavili smo konstruktivnu i pozitivnu saradnju sa SAD i drugim zemljama kao i sa uglednim opozicionim snagama u Siriji koje zaista treba da okončaju rat i nađu političko rešenje. A vi, ruski vojnici, popločali ste put za to", rekao je Putin u Kremlju obraćajući se ruskim vojnicima koji su učetvovali u kampanji.

Prema njegovim rečima, Rusiji je dovoljno doslovno nekoliko sati da ponovo ojača svoje prisustvo u regionu do mere koju bude nalagala situacija, prenosi AFP.

Moskva će, naglasio je Putin, nastaviti da nadgleda sporazum o prekidu neprijateljstava i Rusija će ostaviti u Siriji protivvazdušni raketni sistem odbrane S-400.

Ruski vojni ciljevi u Siriji - jasni

Ciljevi Rusije u Siriji su jasni, a tok ruskih vojnih operacija u toj zemlji je bio apsolutno transparentan, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zato su sva poređenja apsolutno neosnovana i neprimerena", rekla je ona na konferenciji za novinare, a prenosi Tas uz napomenu da Zapad poredi operaciju ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji sa akcijama bivšeg Sovjetskog Saveza u Avganistanu.

Zaharova je, takođe, poručila da Moskva poziva spoljne igrače da maksimalno doprinesu uspešnosti pregovora između strana sirijskog sukoba u Ženevi.

Najavivši posetu američkog državnog sekretara Džona Kerija Moskvi naredne nedelje, Zaharova je rekla da su planirani razgovori sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, te da će glavna tema biti rešenje za sirijsku krizu.

"Spremni smo da sarađujemo sa SAD u svim pravcima na bilateralnoj i međunarodnoj agendi u meri koja je u interesu obema zemljama", istakla je, dodavši da Moskva nastavlja dijalog i spremna je da ga proširi i produbi.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 17. mar 2016, 15:35) - anonymous [neregistrovani]

Da vidimo sada

sta ce uciniti ameri u turci

(četvrtak, 17. mar 2016, 14:43) - anonymous [neregistrovani]

Kostalo je eto koliko

Pa posle jucerasnje vesti bilo je korektno objaviti celu izjavu Putina bar sto se tice rashoda operacije - 33 milijardi rubalja i to sredstava koja su bila pre operacije u Siriji predvidjena sa 2015 - 2016. za srpovodjenje vojnih vezbi. Tako da nije bilo dodatnog opterecenja ruskog budzeta. U Siriji je ostalo oko 50% aviona i oni deluju uglavnom nocu po polozajima ID, ostali su svi desantniki, helikopteri, S-400, Buk-m3, Tor-M2, Pancir-1". Svi brodovi su ostali i bice pojacana pomorska grupa. Inace, danas je ruska vojska pocela sa ispitivanjem hiperzvucnih krstarecih raketa "Cirkon" (do 6 Maha - postojeci "Kalbir" - 3 maha) koje ce biti postavljene na podmornice 5-generacije Haski, kao i uvodjenje novih balistickih interkontinentalnih raketa RS-26 Rubez (Frontier), koji ce zameniti Topol M i Jars.

(četvrtak, 17. mar 2016, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

Putin

Tako rade pravi i mudri drzavnici!Gospodin Vladimir je pokazao svetu ko je i kako sa njim treba saradjivati a ne uporedjujuci ga sa Hitlrom.Svaka cast nas veliki Vldimire.

(četvrtak, 17. mar 2016, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

снажно

подржавам политику руског председника....турски фактор мора бити контролисан и на Блиском истоку и на Балкану...