Rusija se povlači iz Sirije za dva do tri dana

Komandant ruskog vazduhoplovtsva Viktor Bondarev kaže da će Rusija veoma brzo iz Sirije povući avione i helikoptere po naredbi predsednika Vladimira Putina.

"Mislim da će sve biti gotovo veoma brzo... Misija će biti gotova za dva do tri dana", rekao je general Bondarev za list Komsomolska pravda, dodajući da je reč o povlačenju aviona i helikoptera.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će borba protiv teororizma biti nastavljenja, dodajući da je odluka o delimičnom povlačenju snaga iz Sirije dogovorena sa predsednikom Bašarom el Asadom.

Putin je istakao da je Rusija stvorila uslove za mirovni proces u Siriji i da će Moskva nastaviti da nadgleda sporazum o prekidu neprijateljstava.

Rusija će, kazao je Putin, ostaviti u Siriji protivvazdušni raketni sistem odbrane S-400, preneo je Rojters. 

Rusija je rasporedila oko 50 bombardera, borbenih aviona i helikoptera u Siriji, gde je sprovedeno nekoliko hiljada vazdušnih napada na položaje džihadista iz Islamske države.

Vazdušni napadi počeli su 30. septembra na zahtev sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Putin je naredio u ponedeljak povlačenje najvećeg dela ruskih trupa iz Sirije, navodeći da je misija ispunila svoje ciljeve. Prva grupa ruskih aviona napustila je Siriju već u utorak.

Ruski predsednik je najavio da ruska vojna baza u provinciji Latakiji i pomorska baza u luci Tartus nastavljaju da rade rutinski. One će nadgledati primenu prekida vatre u Siriji koji je stupio na snagu 27. februara, ali se to primirj ne odnosi na područja pod kontrolom džihadista.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво