Guzenbauer: Dogovor EU-Tuska mogao bi izazvati "požar"

Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer oštro je kritikovao planirani dogovor EU i Turske o izbegličkoj krizi, navodeći da je "ciničan".

Alfred Guzenbauer je u autorskom tekstu u dnevniku Klajne cajtung naveo da je planirani dogovor sa Turskom kratkovid, ciničan i moralno za odbiti.

Prema njegovom mišljenju taj sporazum je kao pozivnica za naredni talas izbeglica i mogao bi izazvati "požar".

Guzenbauer je ukazao da se u Turskoj trenutno ugrožava sloboda medija, tlači opozicija i vodi rat protiv kurdskog stavnovništva.

"Ukoliko bi sada Evropa stala iza turskog rukovodstva to bi vodilo ka novom požaru na Bliskom istoku. Kao posledica bi Kurdi u Iraku, Iranu i Siriji, kao i Turskoj zatražili svoje pravo na samoopredeljenje", naveo je Guzenbauer.

U takvoj situaciji Turskoj staviti u izgled ubrzane pregovore o pristupanju, kao i viznu liberalizaciju, navodi bivši austrijski kancelar, značilo bi poziv za sledeći talas izbeglica.

Guzenbauer je postavio pitanje koje mere bi Evropa preduzela ako bi predsednik Rusije Vladimir Putin delovao kao Tajip Redžep Erdogan.

"Evropska verodostojnost se potapa danas na Bosforu", naglasio je Guzenbauer dodajući da bi EU, umesto da se stavi u poziciju zavisnosti od Turske, trebalo da ojača Grčku ekonomski i administrativno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво