SAD (ne)upućene u povlačenje ruskih trupa iz Sirije

Američki zvaničnici saopštili su da nisu unapred bili obavešteni o odluci ruskog predsednika Vladimira Putina o povlačenju vojnih snaga iz Sirije. Međutim Kremlj saopštava da je Putin obavestio Obamu o vojnom povlačenju.

Agencija Rojters je prenela da su zvaničnici SAD iznenađeni ovom iznenadnom objavom iz Moskve.

Dvojica neimenovanih američkih zvaničnika su navela da zasad nema naznaka za pripreme ruske vojske za povlačenje.

Tim povodom oglasila se i Bela kuća, koja je saopštila da SAD prvo žele da vide "kakve su tačno namere Rusije", preneo je AFP. Francuska agencija ocenjuje da je ova Putinova objava bila neočekivana.

Međutim, iz Kremlja je saopšteno da je ruski predsednik obavestio američkog kolegu Baraka Obamu da će ruske snage da počnu da se povlače iz Sirije, pošto su završili "glavne zadatke" u borbi protiv terorizma.

"Predsednici su pozvali na intenziviranje procesa političkog rešenja sirijskog konflikta i podržali razgovore u Ženevi između sirijske vlade i opozicije, pod okriljem UN", navodi se u saopštenju Kremlja, preneo je Rojters.

Istovremeno, Bela kuća je objavila da su Putin i Obama razgovarali o krizi u Siriji i najavljenom povlačenju ruskih snaga.

Obama je pozdravio smanjenje nasilja u Siriji od stupanja na snagu sporazuma o prekidu neprijateljstava. 

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se sutra počne sa povlačenjem većeg dela ruskih snaga iz Sirije, ocenivši da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

"Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije", izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi TAS.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja.

I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

"Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićenje sa kopna, mora i iz vazduha", rekao je ruski predsednik.

broj komentara 0 pošalji komentar