Putin: Postignut cilj, počinje povlačenje iz Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije, naglasivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve. Bašar el Asad rekao Putinu da je spreman za početak političkog procesa u Siriji.

Na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova u Kremlju, Putin je precizirao da povlačenje treba da počne od sutra, prenosi Rojters.

"Smatram da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu odbrane i oružanim snagama u celini ispunjen, zbog toga naređujem ministru odbrane da od sutra počne povlačenje glavnog dela naše vojne grupacije iz Sirije", rekao je Putin na sastanku sa šefovima ministarstava odbrane i spoljnih poslova Rusije. 

Putin se nada da će odluka u vezi s povlačenjem ruske vojne grupacije iz Sirije poslužiti kao dobar signal za sve strane u sukobu i da će doprineti mirnom rešavanju krize, piše Sputnjik.

"Nadam se da će današnja odluka biti dobar signal za sve sukobljene strane, nadam se da će to znatno podići poverenje svih učesnika u procesu... i da će doprineti rešavanju sirijskog pitanja mirnim sredstvima", rekao je Putin na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Putin je dodao da su zadaci koji su postavljeni pred Ministarstvo odbrane ispunjeni.

"I zaista, efikasan rad naše vojske stvorio je uslove za početak mirovnog procesa. Smatram da je zadatak postavljen pred Ministarstvo odbrane i ruske oružane snage u Siriji u celini ispunjen. Uz učešće ruske vojske, uz učešće ruske vojne grupacije sirijska vojska i patriotske snage u Siriji uspele su da znatno promene situaciju u borbi protiv međunarodnog terorizma", rekao je Putin.

Naložio je Sergeju Lavrovu da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa u Siriji.

"Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji", rekao je Putin.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je naveo da će i ruski vojnici koji ostanu u Siriji biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

"Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeimim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zaštićenje sa kopna, mora i iz vazduha", zaključio je ruski predsednik.

Iz Bele kuće je saopšteno da nisu obavešteni o povlačenju ruskih trupa, dok Kremlj tvrdi da je Putin o akciji obavestio Obamu. 

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je Putinu da je spreman za početak političkog procesa u toj zemlji, saopšteno je iz Kremlja.

Asad je dodao da će Rusija smanjiti svoje prisustvo na nivo koji je u skladu sa situacijom na terenu i nastavkom prekida neprijateljstava, ali da neće potpuno napustiti Siriju. 

Putin i Asad su, u telefonskom razgovoru, izrazili nadu da će razgovori predstavnika sirijskih vlasti i opozicije u Ženevi izroditi konkretne rezultate, prenela je agencija Tas.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da mirovni pregovori o Siriji u Ženeve nisu jednostavni i da još ostaje da se vidi da li će sve strane sesti za pregovarački sto.

broj komentara 27 pošalji komentar
(utorak, 15. mar 2016, 08:47) - Savo [neregistrovani]

Nema povlacenje

Rusija nece povuci sve Avione iz Sirije vec SU 24-25 i neki SU34 -30 i malo borbene Tehnike a umesto njih dolace nekoliko Migova kao zamena za Suhoje to je ustvari Rokada a i Ruski Avioni mogu Gagati Teroriste i sa Teritorije Rusije a i vise nema puno posla za Ruse to ce Asadove Snage da obave
Zna Putin sta radi nije u pitanju Novac sada ce Migovi 25-29-31-35 da se Uvezbavaju..

(utorak, 15. mar 2016, 08:26) - bosko [neregistrovani]

novac

Polako ali sigurno novac je uzrok za povlacanje cilj nimalo nije ispunjen isis i dalje je tu sta znaci dolazimo da ih unistimo ispala je samo farsa

(utorak, 15. mar 2016, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

Re:Rusija

Samo Vi idite u NATO ako ako Vam se ide, a ja sigurno neću! Neka bude referendum pa nek se narod jasno izjasni.

(utorak, 15. mar 2016, 05:29) - anonymous [neregistrovani]

Rusija

nije ni trebala onda da ulazi u Siriju uopste ako sad odlazi.Vidi se da para vrti gde burgija nece,Rusi ce dobiti ustupke u vezi Ukrajine u vidu autonomje u Danbasu I verovatno ukidanje sankcija koje se ionako ne postuju a Ameri ce zaokruziti bliski istok I svoje ekonomske interese.Ljudi su izginuli I niko nece da ih ozivi nakon ovoga a Sirija u velikoj meri unistena,Srbijo vadi zakljucke ,u Nato ma sta god mi mislili o njemu nece glava da nas boli

(utorak, 15. mar 2016, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

Re: 1999-та се понавља

Zaboravljaš samo detalj da je zauzimanje aerodroma bio potpuno besmislen potez, jer su sve okolne zemlje već bile pod NATO i EU kontrolom i Rusija nije mogla da koristi aerodrom. Jednostavno nije imala način da do njega dođe, jer je tu taktiku smislio Jeljcin. Vesli Klark je prvo bio odlepio, ali su ga iskusniji smirili i samo su sačekali da Rusi sami budu prinuđeni da odu. Ovde je situacija bitno drugačija, jer Rusija ima direktan pristup Siriji. Samo je jasno da su se nešto svi dogovorili, a šta tačno saznaćemo kad Ameri pregaze dogovoreno.

(utorak, 15. mar 2016, 00:32) - Dejan [neregistrovani]

Povlačenje

Povlačenje ne znači i da se ne mogu vratiti. Ovo je odlična vest za sve koji pružaju šansu miru. Diplomatija treba da obezbedi mir, ako to nije moguće, povratak na bojno polje. Sirijo želimo vam mir

(utorak, 15. mar 2016, 00:17) - anonymous [neregistrovani]

Ко подржава Асада

За коне који мисле да знају нешто о Сирији: у Сирији живе 3 Милјона православних Хришћана. На територији под контролом легитимне владе Сирије живе 16 милиона људи. Сриијско Арапска Војска се састоји у главном од Сунита а не Алавита. Да Русија није интервенисала, ови људи, хришћани и муслимани, би били изложени великом покољу од стране радикалних фундаменталиста.

(ponedeljak, 14. mar 2016, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

1999-та се понавља

Слободан Милошевић је Русима дозволио да се први позицијонирају на КиМ и то ни мање ни више него приштински аеродром...На нашу жалост Руси су се први повукли са стратешки најбоље позиције и не само са аеродрома већ и са КиМ...Овај потез Русије ме неодољиво подсећа на 1999...

(ponedeljak, 14. mar 2016, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

Videcemo da li ce se i ostali povuci iz Sirije

Ispravna odluka. Videcemo da li ce i ostali da slede primer i Sirijcima daju mogucnost samostalnog resavanja krize.
Dok se Rusi nisu umesali, nije se ni znalo za sverc izmedju Turske i ID.
Tek sa dolaskom Rusa je stvarno pocela borba protiv ID.

(ponedeljak, 14. mar 2016, 21:19) - Нема се! [neregistrovani]

Прекини паљбу,

скупе чауре!- Санкције,брале!