Sukobi Trampovih pristalica i protivnika u Čikagu

Vodeći kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp u poslednjem trenutku je otkazao miting u Čikagu strahujući da bi protesti zbog njegovog skupa mogli da prerastu u sukobe. Ipak, do fizičkog obračuna je došlo. Uhapšeno pet osoba. Tramp otkazao i miting u Ohaju.

Više stotina demonstranata okupilo se ispred zgrade univerziteta Ilinois u Čikagu nekoliko sati pre početka skupa Donalda Trampa.

Iako je u poslednjem trenutku skup otkazan da "ne bi bilo povređenih", pristalice i protivnici Donalda Trampa ipak su se sukobili. Trampove pristalice uzvikivale su slogane u znak podrške, a došlo je i do fizičkih okršaja s njegovim protivnicima.

Kako navode agencije, situacija se smirila kasnije u toku večeri, a policija je uhapsila najmanje pet osoba.

Iz Trampovog izbornog štaba rečeno je da je američki milijarder posle razgovora sa policijom odlučio da otkaže skup.

Policija u Čikagu je, međutim, tvrdila da je skup obezbedila, kao i da su preduzete mere da se okupljeni raziđu u miru.

Ranije ove nedelje više desetina zaposlenih na univerzitetu potpisalo je peticiju za otkazivanje skupa, uz ocenu da može da "stvori neprijateljsko i opasno okruženje za studente".

Republikanski senator Ted Kruz je izjavio je da je za nasilje kriva i retorika Donalda Trampa.

"Politički diskurs u ovoj zemlji treba da bude bez pretnji na nasilje, bez ljutnje i besa i mržnje jednih prema drugima", rekao je Kruz.

Hilari Klinton, koja je kandidatkinja za predsedničku nominaciju demokrata, izjavila je da ima mnogo ljudi koji su besni u SAD, ali da taj bes zajednički moraju da savladaju.

Kandidat Republikanske stranke za predsedničke izbore u SAD Donald Tramp otkazao je miting u Ohaju iz bezbednosnih razloga, preneli su lokalni mediji.

Erik Deters, portparol Trampove kampanje u Ohaju rekao je da agenti tajne službe zaduženi za njegovo obezbeđenje nisu uspeli da završe sve provere na vreme kako bi se održao skup u Sinsinatiju, navedeno je na portalu Sinsinati, a prenosi Rojters.

Ohajo je jedna od pet američkih država u kojima se u utorak održava glasanje.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи