Pentagon: SAD uništile hemijske oružane kapacitete ID

SAD su izvele vazdušne napade u kojima veruju da su uništili hemijske oružane kapacitete Islamske države, saopštio je Pentagon, dodajući da je informacije za udare sakupio od ekstremiste koga su zarobili američki komandosi.

"Verujemo da će nam informacije koje smo uspeli da dobijemo omogućiti da izvedemo i dodatne operacije", rekao je portparol Pentagona Piter Kuk, a prenosi Rojters.

Pentagon je, takođe, saopštio da je u februaru tokom operacije u Iraku zarobio Sulejmana Davuda al Bakara, poznatog kao Abu Davuda, koji je šef arsenala hemijskog oružja ID, navodi britanska agencija.

Njegovim hvatanjem je sa poprišta uklonjen ključni lider ID, navodi Pentagon u saopštenju, u kojem se kaže i da je Abu Davud ranije danas prebačen u pritvor iračke vlade.

Pentagon je precizirao da je detalje o skladištima i objektima za proizvodnju hemijskog oružja ID, kao i o ljudima koji su u to umešani, dobio od Davuda, a na osnovu tih informacija je koalicija na čelu sa SAD izvela više napada na ID.

AP navodi da je američka vojska danas prebacila lidera ID, zarobljenog prošlog meseca, pod kontrolu iračke vlade nakon što je iskoristila informacije koje joj je on pružio za izvođenje vazdušnih napada na objekte za proizvodnju hemijskog oružja ID.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 12. mar 2016, 11:02)
anonymous [neregistrovani]

Ima li neko hrabar i sposoban

Pa da ovim amerikancima kaze da ovakve vesti salju selektivno po celom svetu. Srbiju striktno izbegavati jer je "provalila" sve moguce fazone pa je efekat na nju nikakav.

(subota, 12. mar 2016, 10:56)
anonymous [neregistrovani]

Koga obmanjujete?

Jel je to ono hemijsko oruzije iz Iraka koje niste nasli tj. koje ste izmislili zbog agresije na Irak?Licemerna ameriko znamo sve vase igre i propagandu.

(petak, 11. mar 2016, 14:08)
anonymous [neregistrovani]

A jesu li pocepali i fakture?

Otkud ID hemijsko oruzje? Osim ako...

(petak, 11. mar 2016, 10:18)
Savo [neregistrovani]

Zar je moguce

Da ne poverujes koju sve Propagandu Koristi Pentagon i Americka Administracija..

(petak, 11. mar 2016, 00:40)
anonymous [neregistrovani]

Koga verovati?

Ne znam da li ovaj izvestaj pentagona deli isto i americka administracija?

(četvrtak, 10. mar 2016, 22:34)
anonymous [neregistrovani]

Teske borbe za Palmiru

Sirijska vojska zahvaljuci primirju pocela veliku ofanzimu za oslobodjenje Palmire uz pomoc ruskih helikoptera i aviona. Eto sta znaci primirje i sto vojska vise ne mora da drzi pozadinu. Danas se 40 pobunjenickih grupa prikljucilo primirju ruskom centru za primirje u Latakiji.