Lavrov i Keri o međunarodnim izazovima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o situaciji u Siriji, problemima u primeni sporazuma iz Minska, kao i o situaciji u Libanu i Jemenu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kako se navodi u sapštenju, Lavrov je skrenuo pažnju na potrebu za okončanjem antiruske kampanje u zapadnim medijima.

Sagovornici su razmenili ocene o toku primene sporazuma o prekidu neprijateljstva između sukobljenih strana u Siriji, sa izuzetkom borbe protiv terorista.

"U razgovoru je naglašena potreba za daljim produbljivanjem rusko-američke vojne koordinacije sa ciljem praćenja ispunjenja uslova primirja i proširivanja humanitarnog pristupa stanovništvu blokiranih regiona", navelo je Ministarstvo.

Dvojica diplomata su opširno razgovarala o načinima rešavanja sirijske krize na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti UN, kao i o aktivnostima u kopredsedavanjem Rusije i SAD Međunarodnom grupom za podršku Siriji.

Keri i Lavrov su izrazili nadu da će prestojeći pregovori u Ženevi između sirijske vlade i predstavnika opozicije pod okriljem UN biti održani uz strogo poštovanje zahteva za obezbeđivanje sveobuhvatnosti međusirijskog dijaloga i interesa svih etničkih i verskih slojeva društva.

Takođe, razgovarali su o podršci naporima UN da se okonča rat u Jemenu i počnu pregovori o političkom rešenju u toj zemlji.

Osvrnuli su se i na druga pitanja na međunarodnoj agendi, uključujući situaciju u Libanu i probleme u primeni sporazuma iz Minska za okončanje ukrajinske krize, kao i neke aspekte bilateralnih odnosa, zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar