Teheran: Testiranje raketa nije u suprotnosti sa sporazumom

Iran je saopštio da testiranje balističkih raketa, koje mogu da pogode Izrael, ne predstavlja kršenje sporazuma postignutog prošle godine između Teherana i šest svetskih sila.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Hosein Džaberi Ansari rekao je da iranski raketni program i testiranje raketa prethodnih dana u sklopu vojnih vežbi nisu u suprotnosti sa nuklearnim obavezama i sporazumom postignutim sa šest svetskih sila, preneo je Rojters.

Komandant raketne jedinice Revolucionarne garde, brigadni general Amir Ali Hadžizadeh, rekao je da iranski raketni program neće biti obustavljen ni pod kojim uslovima, tvrdeći da Teheran "ima spremne rakete za ispaljivanje".

"Revolucionarna garda nikada nije prihvatala rezolucije Saveta bezbednosti UN o iranskom raketnom programu. Uvek smo spremni da branimo zemlju od bilo kog agresora. Iran se neće pretvoriti u Jemen, Irak ili Siriju", rekao je Hadžizadeh državnoj televiziji.

U poslednjih 48 sati, iranska armija je ispalila nekoliko balističkih raketa.

Hadžizadeh je juče rekao da su iranske balističke rakete srednjeg dometa dizajnirane da mogu da pogode Izrael.

"Razlog zbog kojeg smo napravili naše rakete sa dometom od 2.000 kilometara je da bi mogle da, sa bezbedne daljine, pogode naše neprijatelje cionističkog režima", rekao je brigadni general Amir Ali Hadžizadeh, javila je iranska agencija ISNA.

Hadžizadeh je zapretio da će "što više neprijatelji budu jačali sankcije, to žešći biti odgovor Revolucionarne garde".

Vašington je u januaru uveo nove sankcije Iranu zbog njegovog raketnog programa ubrzo nakon što su Teheranu ukinute odvojene sankcije koje su bile vezane za iranski nuklearni program.

Bela kuća je saopštila da je upoznata sa najnovijim iranskim testiranjem balističkih raketa i da razmatra izveštaje o tome, a portparol Džoš Ernest je istakao da će američka administracija odlučiti o adekvatnom odgovoru.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 10. mar 2016, 11:25)
anonymous [neregistrovani]

odgovor na: I amerika je pre dve nedelje testirala

Druze moj kakvu pravdu ti trazis od merickih politicara ??? Da se pita americki narod bilo bi sve drugacije ali kao sto znas druze moj narod se vise ne pita.Bas zato sto se narod vise ne pita stvaraju se nove revolucije i nemir na kugli zemaljskoj !!! Pitam se samo cemu sve to vodi sem u propast ?

(četvrtak, 10. mar 2016, 10:51)
cvrle [neregistrovani]

i amerika je pre dve nedelje testirala

Pre tacno dve nedelje je amerika testirala takve vrsta raketa samo sa vecim dometom
Pa nijo nije nista preduzeo protiv amerike
U cemu je sada problem
Znaci komsija sme a ja ne smem
To je pravedno