Porošenko Rusiji nudi razmenu zatvorenika za Nađu Savčenko

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko kaže da će Ukrajina pokrenuti sve mere, među kojima je i razmena zatvorenika, kako bi Nadežda Savčenko, kojoj se sudi zbog ubistva dva novinara na istoku Ukrajine, bila vraćena u zemlju. Na zahtev Porošenka, Savčenko prekinula štrajk glađu. Federika Mogerini pozvala ruske vlasti da je oslobode.

"Ako me pitate da li je moguća razmena, odgovoriću prvi put da jeste jer mogu da koristim svoje ustavno pravo", rekao je Petro Porošenko posle sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

U međuvremenu, Savčenko je, na zahtev Porošenka, prekinula štrajk glađu, saopštili su njeni advokati.

Savčenko je objavila štrajk glađu 3. marta, navodeći da neće konzumirati ni vodu ni hranu u znak protesta zbog odlaganja suđenja.

Uperivši srednji prst ka sudiji i tužilaštvu Savčenkova je tada rekla da nastavlja štrajk glađu i žeđu i u završnoj reči dodala da njeno suđenje predstavlja "farsu marioneta iz Kremlja", preneo je AFP. 

Jutros je policija pooštrila sigurnost u blizini istražnog zatvora u Novocerkašku, u Rostovskoj oblasti, gde se Savčenkova trenutno nalazi, rekao je njen advokat Nikolaj Polozov, a prenosi Tas.

Majka i sestra Nađe Savčenko su blizu objekta nadajući se da će dobiti dozvolu da se sastanu sa njom. Policija je zvanicno upozorila novinare i sve prisutne da se uzdrže od "ekstremizma".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini poručila je da bi oslobađanje Nađe Savčenko bilo u skladu sa ruskim obavezama preuzetim na osnovu sporazuma iz Minska. Pozvala je Moskvu da "odmah i bezuslovno" oslobodi Nađu Savčenko.

"Ovo više nije samo sudski ili politički slučaj: sada se radi o ljudskom saosećanju", navela je Mogerinijeva u saopštenju.

Savčenkova (34) je optužena da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u leto 2014. godine.

Sudija je rekao da se presuda vojnom pilotu očekuje 22. ili 23. marta, a tužilaštvo je ranije zatražilo 23 godine zatvora.

Kijev i Zapad su više puta tražili od Moskve da oslobodi Nađu Savčenko. Ona je, u vreme kada već bila zarobljena, izabrana u Ukrajini za poslanicu partije bivše premijerke Julije Timošenko.

Tužilaštvo je navelo da nema pravo da se pozove na imunitet pošto je zločin za koji se tereti počinjen pre nego što je izabrana.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво