Evropski parlament kritikuje EU zbog sporazuma s Turskom

Poslanici Evropskog parlamenta optužili su Brisel da turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu daje u ruke "ključeve od kapije Evrope" time što sa Ankarom sklapa sporazum o rešenju za migrantsku krizu. Zbog rasističke opaske, poslanik grčke Zlatne zore izbačen sa burnog zasedanja.

Lider grupe liberala u EP i bivši belgijski premijer Gi Verhofstad rekao je poslanicima u Strazburu da je dogovor lidera EU sa Turskom "izuzetno problematičan", prenosi AFP.

"Dogovor sa Turskom će nam doneti probleme. Njime zapravo ključeve od ulaza, od kapije Evrope uručujemo Turskoj, naslednicima Osmanskog carstva, trebalo bi možda čak i to da kažem, sultanu Erdoganu. On će sada odlučivati o ulasku u EU", istakao je Verhofstad.

Manfred Veber, lider Evropske narodne partije desnog centra, najveće grupe u EP, rekao je da EU ne bi trebalo da Turskoj daje "blanko ček".

Veber je, takođe, osudio kao neprihvatljiv potez turskih vlasti koje su pre nekoliko dana preuzele kontrolu nad vodećim opozicionim listom Zaman.

Lider socijalista Đani Pitela je upozorio da pregovore o migraciji "ne treba mešati" sa pregovorima o procesu pristupanja Turske EU koji je godinama u zastoju, a koji su lideri EU pristali da ubrzaju prema dogovoru sa Turskom.

Poslanik Zlatne zore izbačen sa sednice

Rasprava u EP postala je toliko burna da je poslanik grčke partije desnog centra Zlatna zora, Elefterios Sinadinos, izbačen sa sednice zbog toga što je turski narod uporedio sa psima koji, kako je naveo, "izgledaju opasno, ali kada se suoče sa neprijateljem - beže".

Predsednik EP Martin Šulc rekao je da je grčkog političara izbacio zato što je "prešao crvenu liniju u pokušaju da rasizam učini prihvatljivim".

Turska je u ponedeljak pristala da prihvati sve neregularne migrante u zamenu za više finansijskih sredstava, ranije uvođenje bezviznog putovanja u Evropu za Turke, kao i ubrzanje pregovora o članstvu Turske u EU.

Lideri EU su se na samitu sa Turskom saglasili da razrade detalje sporazuma sa Ankarom, koji će pokušati da finalizuju na novom samitu u Briselu 17. i 18. marta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 10. mar 2016, 08:13)
Markovljev [neregistrovani]

Demokratija na delu

Neznam zašto bi neko trebalo da plaća nekom drugom zato što na svoju teritoriju nepušta nekog ko na to nema pravo. Pasoš u najmanju ruku, ako već nema legalnu vizu do EU. Za bistrije je sve jasno odavno. Sada kada su Rusi Turcima sprečili trgovinu sa naftom od ID frau Merkelova čini sve da joj tu štetu nadoknadi Evropskim novcem. Svi se bune a svi moraju da glasaju za to. Malo paradoksno jelda. To je zapadna demokratija, moraš da misliš kako misli frau Markel.

(sreda, 09. mar 2016, 19:48)
Dr.Top [neregistrovani]

Na cupriji

Evropa ce dobiti na mostu, a izgubiti dvostruko na cupriji.