Kijev traži oslobađanje Nađe Savčenko

"Zahtevamo da ruska strana odmah oslobodi Nađu Savčenko i zaustavi ovu farsu od suđenja", poručuju iz Kijeva. Nemačka traži oslobađanje ukrajinskog pilota.

Kijev je zatražio hitno oslobađanje ukrajinske pilotkinje Nađe Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za umešanost u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini.

"Zahtevamo da ruska strana odmah oslobodi Nađu Savčenko i zaustavi ovu farsu od suđenja", navela je na svom Tviter nalogu portparolka ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Marijana Betsa.

Savčenko je danas u ruskom sudu poručila da će nastaviti da štarjkuje glađu i uperila srednji prst ka sudiji i tužilaštvu, preneo je AFP.

"Nastaviću da odbijam hranu i vodu ukoliko bude potrebno više od nedelju dana za izricanje presude", rekla je Savčenko u svom završnom obraćanju.

Izricanje presude počeće 21. marta i trajaće dva dana, preneo je Tas.

Savčenko je 3. marta najavila da će početi štrajk glađu i da neće prihvatati ni vodu ni hranu nakon što je rusko tužilaštvo tražilo da ona bude osuđena na 23 godine zatvora.

Nemačka traži oslobađanje 

Nemačka je poručila Rusiji da "hitno oslobodi" ukrajinskog pilota Nađu Savčenko uz obrazloženje da se njeno suđenje u Rusiji protivi mirovnom dogovoru koji je postignut sa ciljem okončanja nemira u Ukrajini.

"Suđenje Savčenko ugožava duh Minskog sporazuma, zbog toga, sa svojim partnerima šaljemo zajednički poziv za hitno oslobađanje pilota Nađe Savčenko iz humanitarnih razloga" izjavio je za AFP portparol nemačke vlade Stefan Zajbert, aludirajući na klauzulu sporazuma po kojoj Ukrajina i Rusija treba da razmenjuju zatvorenike i taoce.

Ukrajinski pilot Nađa Savčenko, osuđena za ubistvo dva novinara, izjavila je na sudu u Donjecku da "U Rusiji ne postoje ni sudovi niti istrage" nazvavši ceo proces "farsom marioneta Kremlja".

Obraćajući se sudu, Savčenko je rekla: Ako želite da pokažete silu, samo izvolite. Ali zapamtite, igrate se sa mojim životom. Ulog je veliki a ja nemam šta da izgubim".

Nadležni sudija je najavio presudu za 21. mart o njenoj odgovornosti u slučaju smrti dva novinara. 

Ruski novinari Igor Korneljuk i Anton Vološin poginuli su 17. juna 2014. godine tokom granatiranja Luganska.

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Savčenko umešana u ubistvo dvojice novinara kao dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, dok je ona na suđenju ponovila da je nevina i da kao ukrajinski oficir ima pravo da brani svoju domovinu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара