Junker: EU i Turska dogovorile ključne tačke sporazuma

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je u noći između ponedeljka i utorka da su EU i Turska postigle dogovor o ključnim tačkama sporazuma o rešavanju izbegličke krize.

Evropska unija i Turska dogovorile su se o "širim principima plana" za ublažavanje migrantske krize - ali konačna odluka je odložena. Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk kaže da će ilegalni migranti koji stižu u Grčku biti vraćeni u Tursku.

Za svakog vraćenog migranta Turska želi da Evropska unija prihvati jednu sirijsku izbeglicu i ponudi veću finansijsku pomoć i napredak na polju turskih evrointegracija. Razgovori će biti nastavljeni naredne nedelje, pre samita zakazanog za 17. i 18. mart.

Lideri Unije su postigli napredak i Donald Tusk se nada da će konačni dogovor biti postignut narednih sedmica.

"Želeo bih da kažem da su se lideri saglasili o okončanju ilegalnog priliva migranata duž zapadnobalkanske rute. To će biti okončano", kaže Tusk.

Postignuti napredak, sa kasno sinoć završenih razgovora u Briselu, šalje jasnu poruku da su dani ilegalnih migracija u Evropi okončani.

"Više neće biti podsticaja Sirijcima da plaćaju kriminalcima za krijumčarenje Egejskim morem. Time izbeglice neće biti samo vraćene nazad u Tursku već će se naći i na dnu liste za preseljenje", kaže predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Lideri Unije su podržali načelni dogovor koji uključuje povratak svih novih ilegalnih migranata koji prelaze iz Turske na grčka ostrva a troškove će snositi Evropska unija. Premeštaj jedne sirijske izbeglice iz Turske u Uniju za svakog Sirijca koga Turska primi iz Grčke.

"Predlog koji je iznela turska strana predstavlja napredak, a ako bude realizovan, prekinuće se ovaj začarani krug ilegalnog ulaska čamcima. Kao rezultat ljudima se daje pravo da ostanu u Evropi. Dosadašnji model moraćemo da promenimo kako bismo imali uređenu migraciju", kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Turska je zatražila viznu liberalizaciju za svoje državljane koji putuju u Evropu, uz želju da se ukine vizni režim do juna ove godine i brže otvaranje novih pegovarčakih poglavlja sa Unijom.

Mediji javljaju da je među zahtevima i ubrzana isplata obećane pomoći od tri milijarde evra i donošenja odluke o dodatnoj pomoći Turskoj kako bi se izborila sa migrantskom krizom čime bi se pomoć poveća na šest milijardi evra. Premijer Turske Ahmet Davutoglu to demantuje.

"Nije tačno da je Turska je tokom samita zatražila veću pomoć - nismo zahtevali bilo kakav novac od bilo koga. Turska troši novac iz svog nacionalnog budžeta za izbeglice. Želim da jasno kažem da mi tražimo pravednu raspodelu tereta zbrinjavanja sirijskih izbeglica", ističe Davutoglu.

Mađarska je najavila da će uložiti veto na plan Evropske unije da se izbeglice sa Bliskog istoka - iz Turske direktno relociraju u zemlje Unije.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 08. mar 2016, 16:24)
Miladin [neregistrovani]

Turska je prijatelj Srbije

Turska je jedan od najvecih uvoznika srpske robe, a ulaze i velike pare u nasu privredu, tako da nemam nista protiv Turske, kao ni sto Nemci nemaju protiv Francuske, mada su u proslosti bili mrski neprijatelji.

Srbija treba da gleda napred i da razvija, prije svega svoju ekonomiju, a za ostalo cemo lako. Kad srpski covek bude ekonomski nezavisan, tada ce drugi da mole nas.

(utorak, 08. mar 2016, 13:59)
anonymous [neregistrovani]

Svaki uzrok ima posledicu

Kome je u interesu da u Evropu dodju migranti.
Koju valutu je evro ugrozavao.
Ciju industriju ugrozava povezana EU industrija.
Zasto i ko je izazvao "Arapsko prolece".

(utorak, 08. mar 2016, 13:21)
anonymous [neregistrovani]

Cena

Veliku krivicu snose i ove 'nove' rusofobne drzave EU, em su grabljivi (novac starog EU), em su doveli nemir. Da bi Brisel mogao bez njih da odlucuje, mozda ne bi njihova politika ni bila onoliko antiruska kako sto jest, a to naravno odgovara SAD.
Ali ko zna, jer u ovoj Uniji nalazi se jedan veliki vuk koji sebe u svetu mora da predstavlja u jagnjetoj kozi i koj ne mara ni za jednog ni drugog, vec sebe vidi ubuduce kao jedinog globalnog vladara.

(utorak, 08. mar 2016, 12:51)
anonymous [neregistrovani]

Tuska na braniku islama i Evrope!

Islamisti koji vladaju dijelovima Iraka i Sirije su sve samo ne pravi muslimani i ne praktikuju islam kako treba! Tusrska brani i Evropu i islam! Kakva ironija da islamska zemlja, Turska, nekad sila koja je osvojila skoro cijeli Balkan, danas brani tu isti Evropu od islamizma koje je, da apsurd bude jos veci, podstaknut od te iste Evrope koja je navodno demokratska i postena i nadasve "hriscanska" (ali samo na papiru)!

(utorak, 08. mar 2016, 12:35)
anonymous [neregistrovani]

Najprjlavije igre

Jer, sve što je EU trebalo da uradi jeste da zatvori i obezbedi svoje granice. Dakle, nekome u EU bilo je u interesu i čak veoma važno da izbeglice nagrnu i da se Turskoj daju pare i da se prave neki sporazumi. Verovatno Nemačkoj i Britaniji, jer ne shvataju da plavljenje jednog dela zidina znači propast za celo utvrđenje. Bar ćemo biti tu da gledamo kako se ruši, mi ništa ne možemo da učinimo.

(utorak, 08. mar 2016, 12:13)
anonymous [neregistrovani]

Vizna liberalizacija

A ja sam mislio da je vizna liberalizacija odavno pocela. Ili sam nesto propustio.

(utorak, 08. mar 2016, 11:48)
Воронцов [neregistrovani]

Колико то кошта ?

Па грађани ЕУ мораће на послу још више зноја да проспу да би платили све оне рачуне које њихови владари направе и њима испоставе.

(utorak, 08. mar 2016, 10:57)
anonymous [neregistrovani]

glupost

Na sta je Evropa spala-da je ucenjuje Turska!

(utorak, 08. mar 2016, 08:52)
anonymous [neregistrovani]

Prljavih

igri nikad kraja,pa jos i vizna liberalizacija,ode Evropa u jos vecu propast.

(utorak, 08. mar 2016, 05:10)
pare pare [neregistrovani]

sve za pare

dozovoljen ponovo sverc nafte ?