Maratonski pregovori, Davutoglu traži novi sporazum

Lideri Evropske unije i Turska pokušavaju u Briselu da usaglase sporazum kojim bi bio prekinut talas migranata na putu ka zapadnoj Evropi. Predlog o "zatvaranju balkanske rute" nema podršku Angele Merkel i Žan-Kloda Junkera. Ankara ispostavila listu zahteva, uključujući još novca, viznu liberalizaciju i ubrzanje pregovora o članstvu u EU.

20.20 - Turski premijer Ahmet Davutoglu ističe da je potrebno da njegova zemlja zaključi novi sporazum sa EU o izbeglicama jer se "talas izbeglica strahovito povećao poslednjih meseci".

19.35 - Šulc rekao je da pitanje rešavanja izbegličke krize ne treba dovoditi u vezu sa evropskim integracijama Turske.

18.00 - Nacrt sporazuma između EU i Turske: Turska će prihvatiti sve "neregularne" migrante sa grčkih ostrva. EU će u potpunosti evakuisati migrante sa grčkih ostrva. EU će ubrzati proces vizne liberalizacije sa Turskom. EU će obezbediti još tri milijarde evra pomoći Turskoj za migrantsku krizu. 

16.50 - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc potvrdio je da je Turska od EU zatražila još tri milijarde dolara.

16.10 - Turska je od EU tražila još 20 milijardi evra za podršku sirijskim izbeglicama. Zauzvrat, Ankara je obećala da će primiti sve izbeglice kojima ne bude odobren azil u Evropi, javlja agencija Rojters.

16.00 - Makedonija brani Evropu od EU, napisao makedonski predsednik Đorđe Ivanov u autorskom tekstu u britanskom Telegrafu.

15.05 - Mađarska neće učestvovati ni u kakvom planu razmeštanja migranata. Ništa ne treba da se radi bez zatvaranja granica, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u Briselu.

13.30 - Slovenački premijer Miro Cerar tvrdi da je zatvaranje balkanske rute "apsolutno neophodno". 

12.35 - Austrijski kancelar Verner Fajman upozorio je da bi EU morala da bude u stanju da reši izbegličku krizu i bez pomoći Turske. "Krijumčari ljudi moraju da znaju da nema otvorenog puta ka EU. Treba jasno da kažemo: Ova ruta je zatvorena", rekao je Fajman u Briselu. 

12.20 - Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je pred evropskim liderima "jedan od najvažnijih samita", navodeći da će Turska odigrati ključnu ulogu u migrantskoj krizi.

Evropska unija i Turska pregovaraju o načinu na koji će prekinuti talas izbeglica koje iz kriznih zona u Iraku, Siriji i Avganistanu dolaze u Evropu, ali se detalji sporazuma još ne naziru, zbog protivljenja Nemačke formulacijama u predloženom sporazumu, ali i nerealnim turskih zahtevima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je evropskim ministrima da Berlin neće podržati sporazum u kojem se navodi da će "balkanska migrantska ruta biti zatvorena", navodeći da je ta formulacija "činjenično netačna".

Njen stav podržao je, kako navodi Politiko, i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

U zamenu za saradnju, Ankara je ispostavila svoje protivzahteve: ukidanje viza turskim državljanima od jeseni i obnavljanje procesa pridruživanja Turske Evropskoj uniji.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je na današnjem samitu predstavio predloge Ankare koji bi obeshrabrili migrante da dolaze u Tursku, za unapređenje životnog standarda izbeglica, kao i za jačanje odnosa između Turske i EU, ali ne samo u vezi sa "problemom ilegalnih migranata", već o svim pitanjima. 

U Turskoj se već nalazi 2,7 miliona izbeglica, a Davutoglu je rekao novinarima tokom posete sedištu NATO-a da se još "stotine hiljada" trenutno nalazi na sirijskoj strani granice. 

"Imamo novi predlog. Ulažemo napore da pronađemo način za prevazilaženje ove krize", rekao je portparol turskog premijera Ahmeta Davutoglua, ne iznoseći više detalja o tome.

Predstavnik turskog premijera naveo je da Turska i njeni evropski partneri na samitu u Briselu imaju najbolje namere i da svi zajedno žele postizanje dogovora i rešenje problema.

Predlog Turske iznet je pred 28 šefova država i vlada EU tokom radnog doručka sa Davutogluom. 

Turski ministar spoljnih poslova je, inače, te zahteve u nedelju uveče predao Merkelovoj, čiji su savetnici, odmah zatim, ocenili da Ankara teško može da računa na ubrzavanje pregovora o članstvu u EU i viznu liberalizaciju.

Lideri EU pokušavaju da zauzdaju priliv izbeglica u Grčku, gde se već nalazi tridesetak hiljada ljudi, dok se do kraja marta očekuje i čitavih 100.000.

Prema predlogu sporazuma koji je u nedelju podeljen diplomatama u Briselu, "Evropska unija će u ovom teškom trenutku stati uz Grčku".

"Neregularan priliv migranata preko Grčke privodi se kraju", navodi se u nacrtu sporazuma.

Evropski lideri sastaju se svega dan pošto je Makedonija uvela nova pravila na granici sa Grčkom, pa se od nedelje propuštaju samo izbeglice iz gradova u kojima su u toku ratna dejstva, čime je broj migranata koji prolaze kroz tu državu dramatično smanjen.

Makedonija je, istovremeno, od EU zatražila novac za izgradnju 300 kilometara duge ograde na granici i uspostavljanje kampa za oko 400 migranata.

"Skopska šoping lista", kako je makedonski zahtev nazvao Politiko, uključuje nabavku suzavaca, gumenih metaka i slične opreme za razbijanje demonstracija.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. mar 2016, 21:15)
anonymous Lala [neregistrovani]

Aj'd sad,

Novi sporazum , dodatni uslovi , ...., drugim rečima: Turska ucenjuje EU kako bi se domogla unije bez poglavlja koje nikad nebi bila u stanju da ispuni (na prvom mestu ljudska prava) . .

(ponedeljak, 07. mar 2016, 19:18)
anonymous [neregistrovani]

Нека Немци брину за своју границу

А ми ћемо нашу затварати или отварати онако како нама одговара.

(ponedeljak, 07. mar 2016, 17:54)
anonymous [neregistrovani]

...

Jos 20 milijardi $ za Tursku jeste pomoc za naoruzavanje Turske za rat protiv Rusije,a ne pomoc izbeglicama.... Za te pare se mogu svim Sirijcima napraviti stanovi i napuniti namestajem .
Alo ljudi,znate li vi sta se sve moze sa 20 milijardi $???Pa to je nevidjena mucka.
Daju Turcima pare ,umesto da naprave betonski zid na tursko -grckoj granici? pa koga to oni misle da mogu da prevare???

(ponedeljak, 07. mar 2016, 17:49)
anonymous [neregistrovani]

ријалити

Постаје напето у ЕУ.

(ponedeljak, 07. mar 2016, 17:49)
anonymous [neregistrovani]

Отплата дуга

Меркелова не сме да стави потпис на одлуку о затварању граница јер још траје отплата дуга из Маршаловог плана. А то ћемо све ми мали и разбијени да плаћамо до краја.

(ponedeljak, 07. mar 2016, 16:39)
anonymous [neregistrovani]

Давутоглу

Давутоглу је дошао да добије: масу пара, безвизни режим за грађане Турске и пријем Турске у ЕУ, а резултат ће бити следећи: све ће да добије што тражи, а онда ће да пусти мигранте у Европу па ће и маса турака да крене у Европу. Све то ће да буде уз изгивор да Турска није могла да задржи те све људе да остану у Турској. Живи били па видели!!

(ponedeljak, 07. mar 2016, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

Лажи

Ако Меркелова хоће избеглице зашто не резервише један воз који ће ићи дирекно до немачке а не да малтретирају јадан народ да иде пешице и кад стигну до немачке они их депортују назад. Ко кога овде малтретира и лаже?

(ponedeljak, 07. mar 2016, 15:21)
anonymous [neregistrovani]

Права личност на правом месту

" Аустријски канцелар Вернер Фајман упозорио је да би ЕУ морала да буде у стању да реши избегличку кризу и без помоћи Турске. "Кријумчари људи морају да знају да нема отвореног пута ка ЕУ. Треба јасно да кажемо: Ова рута је затворена"
Овом свету су насушно потребни људи као Фајман и Орбан.

(ponedeljak, 07. mar 2016, 15:17)
anonymous [neregistrovani]

Zahtevi

Bilo kakvi zahtevi su bez osnove, a potrebno je samo da Grčka zatvori svoju granicu sa Turskom. Činjenica da to niko u Evropi nije još ni pomenuo dovoljno govori o prljavim igrama i zlouotrebi migranata u političke svrhe. Kako su unutar Evrope svi počeli brzo da dižu ograde, a na najvažnijoj granici ništa? Naravno da Merkelova neće da radi ništa na štetu Turske, kad su Turci najbrojnija "manjina" u Nemačkoj! Ona najviše i zagovara priču o davanju milijardi evra Turskoj za "izbeglice".

(ponedeljak, 07. mar 2016, 14:46)
anonymous [neregistrovani]

Novi zahtevi

Bez osnove.