Erdogan predlaže izgradnju novog grada za izbeglice

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je izgradnju novog grada na severu Sirije, u koji bi bile smeštene neke od izbeglica koje beže od rata u toj zemlji, javili su turski mediji. Erdogan je o toj ideji razgovarao sa Barakom Obamom.

Erdogan je u govoru sinoć u Istanbulu naveo da bi novi grad bio izgrađen u blizini turske granice i dodao da je o toj ideji već razgovarao sa američkim predsednikom Barakom Obamom, prenela je agencija AFP.

"Reći ću vam nešto? Kakvo je rešenje? Da osnujemo grad na severu Sirije", rekao je turski predsednik.

Erdogan je dodao da bi grad imao površinu od 4.500 kvadratnih kilometara, a da bi njegova infrastruktura mogla da bude izgrađena u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

"Razgovarali smo o toj ideji sa Obamom i čak odredili koordinate, ali plan još nije počeo da se realizuje", izjavio je Erdogan, koji nije naveo koji je rok za realizaciju projekta.

Turske vlasti su više puta pokušale da uvere svoje zapadne saveznike da pomognu u uspostavljanju bezbedne zone u Siriji, gde bi mogle da budu smeštene izbeglice, ali je ovo prvi put da je Erdogan predložio izgradnju čitavog grada.

U Turskoj se trenutno nalazi oko 2,7 miliona sirijskih izbeglica.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 06. mar 2016, 11:54)
anonymous [neregistrovani]

re. Jako ste frustrirani Turskom!

Pre bih rekao da ste vi optereceni Turskom, tj. zalite sto se na kraju nece ostvariti turske zamisli u krojenju Sirije. A po pitanju demonstranata bolje da cutite, jer svi dobro znamo kako Turska sa istima postupa, ali kada je Asad pokusao da uvede red u svojoj drzavi onda je to problem. Turska se malo precenila, i sa malim zakasnjenjem shvata da nije nikakav heroj, vec mali tockic koji kada ga gazda ne podmaze odmah zaskripi. Pored nafte koju vec godinama kradu hteli su i kontrolu nad delom Sirije. Gube u oba slucaja.

(nedelja, 06. mar 2016, 03:54)
anonymous [neregistrovani]

Jako ste frustrirani Turskom!

Ostavite Tursku na miru, ona je primila 2,5 miliona izbjeglica, ali nije izazvala rat! Rat u Siriji je izazvao Assad 2011 kad je slao vojsku na demonstrante i ubijao ih!
Turska je zemlja heroj!

(subota, 05. mar 2016, 18:58)
anonymous [neregistrovani]

Свака му част

Много осетљив, много душеван неки човек овај Ердоган. И што је најважније...галантан ;D

(subota, 05. mar 2016, 18:44)
Miki [neregistrovani]

Zna se gazda

Ako bude interes Turskoj i Americi napravice dva grada na severu Sirije mali su svi ostali da bi se pitali.

(subota, 05. mar 2016, 18:13)
anonymous [neregistrovani]

Novi grad

Pa zar on misli da ce taj rat trajati ui nedogled?

(subota, 05. mar 2016, 13:36)
Nebi [neregistrovani]

Izgradnja Grada za izbeglice

Nikada nebih to dozvolio da sam Putin neka gradi u svojoj zemlji a ne u tudjoj.Rusija ne treba to da dozvoli tu trebaju Kurdi graditi svoj grad a ne Turska.Zasto zapad nije pomagao nama kada smo mi imali izbeglice oko 1000,000 mil zasto nisu pravili gradove nego nas razbivali.Nisam protiv izbeglica na protiv ali to je sve Turska i napravila pa neka se snalazi sama

(subota, 05. mar 2016, 11:58)
Miomir [neregistrovani]

Turska i Sirija

Interesantno Turska predlaze da izgradi grad u tudjoj drzavi i trazi podrsku zapada a legitimnu vlast ne pita. Sto ne izgradi grad na svojoj teritoriji jer je ona (Turska) jedan od glavnih uzroka stvaranja izbeglica tako sto je u zelji da okupira deo teritorije Sirije i srusi Asada usput i naoruzavala teroriste koji su i glavni uzrok izbeglickog talasa prema tome neka sada sama snosi poslrdice gde ce da smesti izbeglice na svojoj teritoriji.