EK: Za spas Šengena do decembra ukinuti kontrole granica

Evropska komisija je iznela plan za obnovu dvadesetšestočlane šengenske zone do kraja godine, koji podrazumeva da do decembra budu ukinute kontrole na svim unutrašnjim granicama, uz upozorenje da bi raspad zone otvorenih unutrašnjih granica koštao evropsku ekonomiju 18 milijardi evra godišnje.

Cilj bi bio da se sve unutrašnje granične kontrole ukinu do decembra, kako bi se omogućio povratak na normalno funkcionisanje šengenske zone do kraja 2016. godine, navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi AFP.

Uoči hitnog samita EU sa Turskom 7. marta o zaustavljanju priliva migranata, koji je podstakao više zemalja EU i Zapadnog Balkana da uvedu kontrole na granicama, EK danas nije predložila nikakve nove mere, već je iznela vremenski plan za spasavanje šengenske zone do decembra, navodi Rojters.

Sedam zemalja članica šengenske zone, među kojima je i Nemačka, uvele su vanredne granične kontrole, podseća britanska agencija.

Komisija je u izveštaju ocenila da bi potpuno uspostavljanje graničnih kontrola unutar šengenske zone direktno koštalo evropsku ekonomiju pet do 18 milijardi evra godišnje, uz dodatne administrativne troškove.

Na najvećem udaru bi se našli sektori transporta i turizma, kao i ljudi koji svakodnevno preko granice putuju na posao, ocenjuje Rojters, uz podsećanje da se otvorene unutrašnje granice smatraju važnim postignućem evropskih integracija koje je olakšalo putovanja, turizam, trgovinu i snabdevanje širom bloka i time pospešilo privredni rast.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 16:44)
anonymous [neregistrovani]

Mazanje očiju

Šengen je ukinut onog trenutka kada je uvedena prva kontrola na bilo kojoj unutrašnjoj granici. Ako se nešto krši prvom prilikom kada je nekome u interesu i ako svako može da ga krši kako hoće, onda to nešto ne postoji.