RT: Teroristima u Siriji stižu zalihe sa turske strane

Teroristi grupe Džabhat el Nusra podigli su kampove odmah pored sirijsko-turske granice i redovno im stižu zalihe sa turske strane, javlja "Raša tudej", pozivajući se na tvrdnje snaga sirijskih Kurda.

Izvestan broj vozila sa zalihama nalazi se na prelazu Bab el Salam na tursko-sirijskoj granici, na obodima severnog grada Azaza, koji je, kako navodi ekipa Raša tudej, delimično pod kontrolom El Nusre.

Reporter ruskog kanala sa sirijsko-turske granice, kojoj televizijske ekipe retko mogu da pristupe, pokazuje važan pogranični grad Azaz, za koji kaže da je Turska rešena da spreči njegovo preuzimanje od strane snaga sirijskih Kurda.

Takođe pokazuje u blizini pogranični prelaz Bab el Salam i protok vozila iz Turske ka Azazu.

U međuvremenu, sirijska pobunjenička grupa Džaiš el Islam saopštila je da se snage sirijske vlade mobilišu u pokušaju da osvoje još teritorija koje su pod kontrolom opozicije nakon što su već preuzele oblasti otkako je u subotu stupio na snagu prekid vatre, preneo je Rojters.

"Režim uveliko krši primirje i okupira nove oblasti, koristi sve vrste oružja, naročito avione i "burad-bombe" u nekim oblastima i mobiliše se kako bi zauzeo veoma važne strateške zone", rekao je šef političke kancelarije pobunjeničke grupe Muhamed Aluš.

Takođe, rekao je da pomoć koja je proteklih dana dostavljena oblastima u rukama opozicije koje su pod blokadom vlade "nije dovoljna da se pokrije ni 10 odsto potreba, dok u većinu oblasti nikakva pomoć nije ni stigla".

Aluš je član Visokog pregovaračkog komiteta, glavnog opozicionog saveta koji okuplja oružane i političke protivnike sirijskog predsednika Bašara el Asada.

U subotu je u delovima Sirije koji nisu pod kontrolom takozvane Islamske države i ogranka Al Kaide, El Nusra fronta, stupio na snagu prekid vatre, o kom su se dogovorile SAD i Rusija.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je juče da se prekid vatre u Siriji uglavnom poštuje i da je rezultirao "značajnim smanjenjem" nasilja, uprkos sporadičnim borbama u nekim gradovima.

Turska je uoči početka primirja upozorila da bi mogla da nastavi sa napadima na snage sirijskih Kurda ukoliko one budu predstavljale opasnost po njenu bezbednost.

Snage sirijskih Kurda poznate kao "Jedinice za zaštitu naroda" (YPG) saopštile su da će poštovati prekid vatre u Siriji, ali da zadržavaju pravo da odgovore ukoliko budu napadnute.

YPG je važan partner koalicije predvođene SAD, koja se u Siriji bori protiv Islamske države, ali se te snage sirijskih Kurda takođe poslednjih nedelja bore protiv sirijskih pobunjeničkih grupa u blizini Alepa na severozapadu Sirije.

broj komentara 0 pošalji komentar