Polemika Beča i Berlina - ko koči izbeglički talas?

Nemačka i Austrija i dalje se spore oko politike prema izbeglicama, pošto Beč dnevnim kontingentima želi da zaustavi talas izbeglica, a Berlin to kritikuje tražeći dalju politiku otvorenih vrata.

Austrija odbacuje kritike iz Nemačke i tvrdi da je Berlin odavno uveo kvote za prihvat izbeglica. Najnoviji izveštaj Kriznog štaba austrijske vlade pokazuje da je Nemačka počela da "koči" talas izbeglica, tvrdi bečki dnevnik Kronen cajtung.

U Beču je zbog toga odbačena tvrdnja Berlina da na nemačkim granicama nema dnevnih kontingenata za prijem izbeglica.

Austrijski kancelar Verner Fajman i ministar odbrane Peter Doskocil ranije su upozorili da Austrija ne sme postati čekaonica za izbeglice koje žele u Nemačku.

Nemačka vlada je saopštila da ne ograničava ulazak izbeglica i da ne "deluje na osnovu dnevnih kvota".

Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministar bez portfelja u vladi Austrije Jozef Ostermajer kritikovali su Nemačku zvanično što daje lažne informacije. Kako se tvrdi u saopštenju, Nemačka praktično na tri odabrana prelaza ograničava ulaz izbeglica na maksimalno 3.600 dnevno.

"Od jeseni Nemačka primenjuje ograničenja, ali mi nismo zona za čekanje za politku azila Berlina", naglasilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je navelo i konkretan primer - 4. novembra prošle godine tačno 9.930 migranata ušlo je u Austriju, a na osnovu smanjenja preuzimanja Nemačka je primila svega 5.937 njih, što znači da je samo tog dana u Austriji ostavljeno da čeka 3.993 izbeglica.

"Uz sve razumevanje za tešku situaciju Nemačke, ali ko tvrdi da ne postoje ti kontingenti on ili nema znanje ili želje za transparentnom komunikacijom", istakao je Herman Mur, portparol ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtner.

Kabinet austrijskog kancelara pozvao je ponovo Berlin da izbeglicama već u Grčkoj izdaje vize za proputovanje do Nemačke, kako bi se izbegao "zastoj" u Austriji.

"Ne može biti da svakog dana propuštamo hiljade ljudi, a Nemačka istovremeno pušta samo jedan određeni broj izbeglica u zemlju", poručio je Ostermajer.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 13:10)
anonymous [neregistrovani]

Merkelova dobrodoslica

Sto ne salju avione direktno u Tursku za migrante kad ih toliko zele,umesto da nas na Balkanu maltetiraju?!I migrantima bi bilo lakse nego da placaju krijumcare do Grcke !