Kim Džong Un stavio nuklearni arsenal u pripravnost

Moramo stalno biti spremni da ispalimo nuklearne bojeve glave u svakom trenutku, poručuje Kim Džong Un. Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je ocenila da, kao što je "mrak najgušći pred svitanje", dva suseda ulaze u finalnu i najtežu fazu pred mirno ujedinjenje Korejskog poluostrva.

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je da nuklearni arsenal njegove zemlje bude u pripravnosti kako bi mogao da bude upotrebljen u bilo kom trenutku.

"Moramo stalno biti spremni da ispalimo nuklearne bojeve glave u svakom trenutku", rekao je Kim, citirala ga je severnokorejska agencija KCNA.

Takođe je upozorio da je situacija na podeljenom Korejskom poluostrvu postala toliko opasna da Sever mora biti spreman da svoju vojnu strategiju preusmeri na izvođenje preventivnog napada, prenosi AFP.

Severna Koreja je u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN odobrio najstrože dosad sankcije protiv Pjongjanga, ispalila u more šest projektila kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo je navelo da su projektili, sa dometom od 100 do 150 kilometara, ispaljeni u Istočno more.

Jutros je reagovao Seul. Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je na ceremoniji promocije vojnih oficira obećala oštar odgovor na bilo kakvu vojnu provokaciju Severne Koreje.

Poručila je da će se Seul držati svoje strategije koja ima za cilj da Pjongjang popusti kad je reč o denuklearizaciji, prenosi AFP.

"Moramo staviti do znanja Severnoj Koreji da njen režim neće opstati ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa", rekla je Park, dodavši da bi uspešnost strategije Seula značila i veliki korak ka eventualnom ujedinjenju dve Koreje.

Ocenila je da, kao što je "mrak najgušći pred svitanje", dva suseda ulaze u finalnu i najtežu fazu pred mirno ujedinjenje Korejskog poluostrva.

Američko Ministarstvo obrane poručilo je Severnoj Koreji da bi trebala da se "uzdrži od provokativnih akcija koje pojačavaju tenzije".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво