Dodatna sredstva za bezbednosne mere u Kaleu

Britanija će dati još oko 20 miliona evra dodatnih sredstava za jačanje bezbednosnih mera u Kaleu gde hiljade izbeglica boravi u kampovima u nadi da će preći Lamanš, izjavio je francuski ministar za evropske poslove Harlem Dezir.

Britanija je već dala više od 60 miliona ali "daće još oko 20 miliona evra", rekao je Harlem Dezir radiju RFI.

Tim novcem će se pojačati bezbednost u zoni prilaza tunelu i ojačati borba protiv mreža krijumčara ljudi, preneo je AFP.

Vest o dodatnim sredstvima saopštena je par sati pre samita francuskog predsednika Fransoa Olanda i britanskog premijera Dejvida Kameona u Amjenu, na severu Francuske, gde će glavna tema biti kriza u Kaleu.

Juče je šest iranskih migranata zašilo usta u znak protesta protiv masovnih iseljenja i rušenja dela divljeg izbegličkog kampa u Kaleu, u očajničkom pokušaju da privuku pažnju javnosti na situaciju u kojoj se nalaze.

U predgrađu te francuske luke već treći dan traje rušenje  divljeg naselja u kojem živi više hiljada ljudi koji se nadaju da će krišom preći Lamanš kako bi se dokopali boljeg života u Velikoj Britaniji.

Da bi sprečili rušenje svojih improvizovanih kućica, neki migranti su se popeli na krovove, dok su ih drugi u znak protesta zapalili.

Iranci koji su zašili usta su u rukama držali papir na kojem je napisan poziv predstavnicima Ujedinjenih nacija da posete kamp.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 03. mar 2016, 12:07)
Dragiša Dag [neregistrovani]

Migrantski pogled ka V.Britaniji

Migranti sve više koji beže sa Bliskog Istoka,severnog dela Afrike,Afganistana...žele da se dokopaju obećanih zemalja Europe.Najaktuelnije su V.Britanija,Nemačka,Austria,Holandija...Naravno Vlade tih zemlalja pokušavaju da ih ograniče.To je normalno.najveći broj njih koji beže za boljim životom su Muslimani.Postoji ukorenjen strah u EU naročito da to može biti problem za narednih 50g.No postoji jedna važna realnost.Spečavanje smanjivanja demografskog kretanja.O tome će se tek pisati!