Ban: Restrikcije na granicama protiv međunarodnih zakona

Generalni sekretar UN Ban Kimun ocenio je da restrikcije koje su uvedene na granicama u Evropi, kako bi se zaustavio priliv migranata, "nisu u skladu sa međunarodnim zakonima kao ni sa osnovnom ljudskom pristojnošću".

Ban je reagovao u Madridu nakon što je grčka policija saopštila da je blizu 10.000 mahom sirijskih i iračkih izbeglica zaglavljeno u sve gorim uslovima u pograničnom mestu Idomeni, prenosi AP.

Dodao je da je zabrinut zbog ograničenja duž migratornih ruta, dodajući da "svaki azilant ima prava da njegova ili njena aplikacija za azil bude pojedinačno razmotrena".

Evropska unija izrazila je u utorak veliku zabrinutost zbog obračuna, koji se dogodio u ponedeljak, na grčko-makedonskoj granici kada je makedonska policija ispalila suzavac na migrante.

"Komisija je veoma zabrinuta zbog slika koje smo videli juče", rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas na konferenciji za novinare.

On je dodao da sve mere na granici moraju da budu u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi AFP.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 02. mar 2016, 12:36)
anonymous [neregistrovani]

demokratija i medjunarodno pravo

Pa, objasnite mi sad: kako neka zemlja moze da krsi medjunarodne zakone nebrojeno puta i da bude demokratska? Jasno vam je da to nije moguce. Dakle, na osnovu cinjenica, mozemo lako da zakljucimo da nijedna zapadna zemlja ni u kom slucaju nije demokratska iako se tako izjasnjava. Jedno su izjave, a drugo su dela i realnost.

(sreda, 02. mar 2016, 11:23)
anonymous [neregistrovani]

e, gospodine....

pa I protiv zakona je da u jednoj zemlji ima pola stanovnika izbjeglica.....tko ce da ih hrani....pa kompletno ce promjeniti strukturu stanovnistva......
do sada nije ni bio slucaj da milioni ljudi napustaju zemlju I biraju smisljeno zemlju u koju idu. itd.....I mi kada smo bjezali 90ih nama su zatvorili granice a bilo nas je puno , puno manje koji smo izbjegli......zasto onda niste reagirali.......

(sreda, 02. mar 2016, 11:10)
anonymous [neregistrovani]

Lažna humanost i dvoličnost

Zašto bi ova pravila važila samo za Evropu, zašto Amerika ne otvori granice za slobodan priliv izbeglica?
A kad govorimo o patnjama migranata na dugom putu do kranje destinacije na kojem svako od njih potroši više hiljada evra, postavlja se logično pitanje zašto ih ne transportuju velikim avionima ili putničkim brodovima, to bi bilo mnogo jeftinije i humanije, zar ne?

(sreda, 02. mar 2016, 10:51)
nele [neregistrovani]

licemerno

Ma je li, pa onda neka tvoja Juzna Koreja primi sve ove izbeglice koju su zapucale u Evropu pa da te onda vidimo i sta ces onda da pricas! Lako je pricati o humanosti i pristojnosti kada je tudja koza u pitanju!

(sreda, 02. mar 2016, 09:39)
anonymous [neregistrovani]

Ban Kimun...

...u Grckoj sve je vise Migranata i okupljaju se na Makedopnskoj granici i mada se podze jos 5 novih ,satorski,prihvatni kampova ne zele u njih,oni su posli na "Sjever"...Srbija u nezavidnoj je situaciji a Austrijski kancelar i juce je ponovio da ce granicu zatvoriti a Njemacka neka ih prihvata u Turskpoj ili Grckoj...(Srbija i nema plana...ili ga ima,sa Tuskom,posjetice Srbiju,i Merkelovom...)