Читај ми!

Opasnost od rušenja brane u Mosulu, ugroženo milion i po ljudi

Iračka vlada i Ambasada SAD u Bagdadu upozorili su stanovništvo uz reku Tigar da bi mogla da se sruši brana u Mosulu, na severu Iraka.

Irački premijer Hajder el Abadi kasno sinoć je pozvao stanovnike Mosula uz Tigar da se udalje najmanje šest kilometara od obala reke.

U sličnom saopštenju, Ambasada SAD u Bagdadu je navela da su opasnosti od rušenja brane "ozbiljne i nezabeležene".

"Brza evakuacija je najefikasnije oruđe za spasavanje života stotina hiljada Iračana", navela je Ambasada SAD u saopštenju, dodajući da se procenjuje da bi u naletu vode moglo stradati skoro 1,5 miliona Iračana koji žive uz Tigar.

Brana u Mosulu je propala pošto nije održavana godinama, prvo zbog međunarodnih sankcija Iraku, a zatim i zbog rata i pobune islamskih ekstremista.

Mosul je sada pod kontrolom Islamske države.

Islamska država zauzela je branu u avgustu 2014. godine, povećavajući strahovanja da bi mogla da je digne u vazduh ili ispusti vodu na gradove Mosul i Bagdad, što bi dovelo do pogibije stotina hiljada ljudi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије