Egipatski poslanik gađan cipelom zbog večere s izraelskim ambasadorom

Egipatskog poslanika Tafika Okašu gađao je danas u parlamentu cipelom jedan kolega, dok su drugi zahtevali da bude suspendovan jer je pozvao izraelskog ambasadora na večeru, prenose izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.

Okaša, koji je takođe popularan voditelj televizijskog programa, u fokusu je kontroverze otkako je u četvrtak izraelski ambasador Haim Koren postavio na svoju Fejsbuk stranicu fotografiju njih dvojice od srede uveče, navodi AP.

Egipat je prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979. godine, ali su odnosi između dve susedne zemlje hladni.

Izrael ima ambasadora u glavnom gradu Egipta, ali egipatski zvaničnici se uglavnom distanciraju od njega i mesto na kome se nalazi ambasada je ranije bila poprište protesta, prenose izraelski mediji izveštaj Rojtersa.

Okaša je međutim ugostio izraelskog ambasadorau svom domu u severoistočnoj provinciji Dakahlia.

Čak je objavio poziv ambasadoru uživo u svom televizijskom programu.

Egipatska novinska agencija MENA javlja da je sednica parlamenta bila prekinuta na 10 minuta jer su i Okaša i poslanik, koji ga je gađao, isterani iz sale.

Potez Okaše izazvao je negodovanje u medijima i egipatskom parlamentu, u kome su poslanici nedavno položili zakletvu.

Oko 100 poslanika je takođe potpisalo saopštenje, u kojem odbaciju normalizaciju odnosa s Izraelom i traže istragu Okašanih postupaka.

On je rekao lokalnim medijima pre početka sednice da nije učinio ništa loše, pošto Egipat ima pune diplomatske odnose s Izraelom.

Koren je potvrdio Rojtersu da su se on i zaposleni u ambasadi sastali i večerali tri sata u domu egipatskog poslanika.

Okaša je predložio sastanak na kome je izneo ideju o pomoći Izraela Egiptu u oblasti obrazovanja i poljoprivrede, između ostalog, rekao je Koren.

Ambasador je objasnio da je ponudio da se te ideje ostvare, da se njih dvojica ponovo sretnu i najavio da će uskoro pozvati Okašu u svoju rezidenciju.

Okaša je navodno znao da će biti napadnut ali je pokazao da je "jako hrabar" jer je čvrsto ostao pri svom stavu, dodao je izraelski ambasador.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво