Читај ми!

Sirija, ko sve poštuje primirje?

Ruski koordinacioni centar u Siriji dobio je od Sjedinjenih Američkih Država spisak 69 naoružanih opozicionih grupa koje pristaju na uslove primirja u Siriji, javila je agencija Interfaks. Situacija je mirna osim u delovima zemlje koji su pod kontrolom Islamske države i El Nusra fronta. Primirje se uglavnom poštuje, ali su zabeleženi sporadični napadi.

Kako je naveo ovaj centar, spisak obuhvata grupe koje su potvrdile svoju saglasnost preko opozicionog Visokog komiteta za pregovore, ali i one koje su direktno Americi saopštile da se slažu sa primirjem.

Sama Rusija je primila izjavu saglasnosti 17 naoružanih grupa iz sirijske umerene opozicije, naveo je centar u saopštenju koje prenosi Interfaks.

Takođe se navodi da je registrovao sedam slučajeva granatiranja rezidencijalnih oblasti u Damasku u subotu iz oblasti koje kontroliše umerena opozicija, prenosi Rojters.

Drugog dana od stupanja na snagu, prva velika obustava vatre od početka sukoba u Siriji se uglavnom poštuje, ali opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u centralnom delu i na severu Sirije zabeleženo nekoliko vazdušnih napada.

Ta nevladina organizacija sa sedištem u Londonu navodi da su avioni, za koje se, kako tvrde, "veruje da su ili sirijski ili ruski", bombabrdovali sedam sela u provincijama Alep i Hama i da je u području Alepa poginula jedna osoba, prenosi AFP.

Još uvek nije jasno da li su ti napadi izvršeni na teritoriji koju pokriva primirje.

Sporazum o obustavi vatre se ne odnosi na teritorije pod kontrolom takozvane Islamske države i El Nusra fronta, teororističke organizacije povezane sa Al Kaidom, koje drže više od polovine Sirije.

U drugim delovima zemlje situacija je uglavnom mirna, javlja AFP.

Primirje koje su dogovorili Vašington i Moskva smatra se za ključni korak ka okončanju sukoba u kome je do sada poginulo 270.000 ljudi a raseljeno više od polovine stanovništva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво