"Prvi dan prekida vatre u Siriji ohrabruje"

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura ocenio je da je situacija u toj zemlji "prilično ohrabrujuća", nakon što je primirje noćas stupilo na snagu. Šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri pozdravili prekid vatre u Siriji.

Stafan de Mistura je izjavio da su prva noć i prvi dan svakako ostavili utisak da su svi ozbiljni u svojoj posvećenosti da nastave sa prestankom neprijateljstva.

Istakao je da se uvek očekuje da će doći do incidenta, ocenjujući na "osnovu onoga što je video tokom petogodišnjeg konflikta", jeste da je sadašnja situacija "prilično ohrabrujuća" u poređenju sa onim što se dešavalo ranije.

De Mistura je naveo i da će kontrolori prekida vatre raditi na poboljšanju načina na koji će verifikovati incidente i sprečiti eventualnu eskalaciju.

Za mnoge ljude širom ratom razorene Sirije današnje jutro bilo je neuobičajno - prvi put u poslednjih nekoliko godina mogli su mirno da prošetaju, dok su im se deca igrala u parku, javlja AFP.

Manje od 24 sata od kako je sporazum o prekidu vatre u delovima Sirije stupio na snagu, stanovnici te zemlje kažu da je sve drugačije, bez uobičajenih zvukova artiljerijske vatre, raketnih napada ili eksplozija "burad bombi".

"Potpuno smo izgubljeni, naš dnevni raspored je potpuno izmenjen!", rekao je u šali Hasan Abu Nu, aktivista iz grada Talbise u provinciji Homs.

Sergej Lavrov i Džon Keri, pozdravili su u telefonskom razgovoru stupanje na snagu prekida vatre u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Ministri inostranih poslova su pozdravili prekid vatre u Siriji. Razgovarali su o načinima poštovanja tog primirja i jačanju vojne saradnje između Rusije i SAD", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Lavrov i Keri su takođe razgovarali o nastavku mirovnih pregovora u Siriji, koji je zakazan 7. marta u Ženevi pod okriljem UN.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je noćas na snagu u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide.

Sirijska vlada i 97 pobunjeničkih grupa rekli su da će poštovati dogovor o prekidu vatre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи