Prekid vatre u Siriji na snazi, Islamska država nastavlja napade

Prekid vatre stupio je u ponoć na snagu u Siriji kako je i dogovoreno na osnovu američko-ruskog plana za koji su se zaraćene strane obavezale da će ga poštovati. Agencije izveštavaju da je oružje uglavnom utihnulo u toj zemlji razorenoj petogodišnjim ratom.

Islamska država preuzela je odgovornost za jutrošnji napad automobilom-bombom u provinciji Hama u Siriji, javio je Rojters pozivajući se na saopštenje koje je džihadistička organizacija objavila na Internetu.

Britanska agencija je jutros izvestila da su najmanje dve osobe poginule kada je na ulasku u Hamu eksplodirao automobil-bomba, nekoliko sati nakon što je u Siriji stupio na snagu prekid vatre koji su dogovorili Vašington i Moskva.

Istovremeno, sirijski državni mediji javljaju, pozivajući se na vojni izvor, da su oružane grupe danas ispalile nekoliko granata na stambene kvartove Damaska.

Ranije danas, komandant sirijske pobunjeničke grupe pod nazivom Fursan el Hak rekao je da je sirijska vlada prestala sa vazdušnim napadima u nekim delovima Sirije, ali da je nastavila da bombarduje druge oblasti, što je on opisao kao kršenje sporazuma o prekidu neprijateljstava.

Još jedna sirijska pobunjenička grupa, pod nazivom, Džaiš el Islam, iznela je danas tvrdnje da su sirijske vladine snage bacile dve improvizovane bombe i otvorile vatru na njene položaje u nekoliko incidenata kojima su prekršile prekid vatre u Guti. Sirijski vojni zvaničnici za sada nisu dostupni za komentar, dodaje britanska agencija.

Iz dogovora o primirju isključene su islamističke grupe, El Nusra front i Islamska država, što unosi zebnju u održivost primirja.

Rusija je u potpunosti obustavila vazdušne napade na one oblasti i oružane jedinice u Siriji koje su poslale zahteve za prekid vatre, odnosno na takozvanu "zelenu zonu", rekao je šef glavnog operativnog odseka Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj, preneo je Tas.

Rudskoj je novinarima rekao i da su se sirijska vojska i 17 oružanih jedinica obavezale da će poštovati prekid vatre u Siriji.

Generalštab ruske vojske danas je saopštio da je Ministarstvo odbrane Rusije predalo Vašingtonu listu jedinica koje su se pridružile primirju u Siriji i koje ne smeju da budu napadane, a da je rusko Ministarstvo od američke vojske dobilo mapu o situaciji sa sirijskim prekidom vatre.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво