Primirje u Siriji stupilo na snagu

U Siriji je stupio na snagu prekid vatre između vladinih snaga i opozicije, o kojem su se dogovorili Moskva i Vašington.

Rusija je ranije danas saopštila da su sve strane spremne za primirje, dok je Turska izrazila ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sporazumom o primirju između snaga sirijske opozicije i zvaničnog Damaska koji su predložile SAD i Rusija.

Sirijska opozicija je saopštila da će poštovati primirje, ali je izrazila veliku zabrinutost zbog nedostatka jasnog mehanizma za primenu tog sporazuma.

Glavna sirijska opoziciona grupa je juče saopštila da će poštovati privremeni prekid vatre "tokom dve nedelje", dok je sirijska vlada u utorak objavila da je prihvatila uslove sporazuma o prestanku neprijateljstava.

Sirijska vlada je u saopštenju naglasila značaj zapečaćivanja granica i zaustavljanja spoljne podrške oružanim grupama, kao i "sprečavanja tih organizacija da jačaju svoje kapacitete ili da menjanju svoje položaje, kako bi se izbegao raskid sporazuma".

Sjedinjene Američke Države pozvale su večeras Rusiju da poštuje dogovor o prekidu vatre.

"Rusi su se obavezali da neće sprovoditi vazdušne napade na grupe koje smatramo umerenom sirijskom opozicijom", izjavio je portparol Stejt departmenta Mark Toner i dodao da je vreme da se pređe "s reči na dela".

Prekid vatre je privremen i ne odnosi se na ekstremistčke grupe, Islamsku državu i sirijski ogranak Al Kaide Nusra Front.

U građanskom ratu započetom pre pet godina stradalo je više od 260.000 ljudi, a izbeglo je nekoliko miliona ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се