Duma odbila da minutom ćutanja oda poštu Njemcovu

Ruska Državna Duma odbila je da minutom ćutanja oda poštu opozicionaru Borisu Njemcovu, ubijenom 27. februara prošle godine u blizini zidina Kremlja.

Predlog da se oda počast Njemcovu, izneo je nezavisni poslanik Dmitrij Gudkov, rekavši da je nakon ubistva političara, Duma odbila to da učini, i da bi to trebalo da uradi danas.

Prema njegovim rečima, to je pitanje etike i ljudskog odnosa prema čoveku koji je radio u Dumi, bio šef poslaničke grupe, gubernator i u vreme smrti odbornik u parlamentu Jaroslavlja.

Naveo je će "desetine hiljada" Moskovljana u subotu obeležiti godišnjicu ubistva Njemcova maršem po centru grada i da im treba izaći u susret.

Lider Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski je reagujući na predlog Gudkova rekao je da je reč o "anarhiji" i da u parlamentu mora da postoje čvrsti standardi oko toga kome će poslanici odavati počast.

Predložio je da poslanici odaju poštu samo ako predsednik zemlje proglasi Dan žalosti.

Predsednik Dume Sergej Nariškin podržao je Žirinovskog.

Ranije danas, nepoznate osobe pretukle su Vjačeslava Kislicina, organizatora marša na godišnjicu ubistva Njemcova, izjavio je opozicioni aktivista Aleksej Tabalov.

Kislicin je hospitalizovan zbog srčanog udara i slomljenog rebra.

broj komentara 0 pošalji komentar