Novi pregovori o Siriji 7. marta?

Međunarodni pregovori o rešavanju sirijske krize mogli bi da budu obnovljeni u Ženevi 7. marta, rekao je neimenovani zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Barak Obama poručio Moskvi i Bašaru el Asadu da poštuju dogovor o primirju koji stupa na snagu u ponoć.

U ponoć po lokalnom vremenu u Siriji stupa na snagu primirje, a američki predsednik Barak Obama je tim povodom upozorio Moskvu i Bašara el Asada da dogovor o tome poštuju, poručivši da će i SAD učiniti sve kako bi primirje uspelo.

Režim Bašara el Asada i opozicija, kao i kurdske snage najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD.

"Niko od nas nema iluzija. Svi smo svesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu, ali istorija će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući da okočamo ovaj užasni sukob diplomatskim putevima", poručio je Obama, prenele su agencije.

Pregovori, koji su započeti početkom februara u Ženevi, obustavljeni su posle neslaganja zainteresovanih snaga.

Bilo je očekivano da će biti nastavljeni 25. februara, ali je specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao da to "nije realno", preneo je Tas.

Obama je istakao i da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim Bašara el Asada i njegovog ruskog saveznika da će svet s pažnjom pratiti sprovođenje primirja.

"Dani koji dolaze biće ključni, svet će gledati", rekao je Obama nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu, insistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati haos u Siriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво