Bi-Bi-Si kriv za prikrivanje silovanja

Bi-Bi-Si je proglašen je krivim za nemar i prikrivanje višestrukih silovanja koja je počinio slavni voditelj Džimi Savil. On je tokom 40-godišnje karijere napastvovao više stotina dečaka i devojčica, a Bi-Bi-Si je neprekidno ignorisao žalbe žrtava, zaključeno je u izveštaju predstavljenom upravi britanskog javnog servisa, koju je vodila nekadašnja sudija apelacionog suda Dženet Smit.

Džimi Savil je bio legenda Bi-Bi-Si-ja. Vodio je Top of The Pops u zlatnim šezdesetim i sedamdesetim, zatim i brojne gledane emisije.

 

Tek posle njegove smrti pre pet godina u javnost su dospele žalbe stotina tadašnjih dečaka i devojčica o seksualnom zlostavljanju tokom kontakata sa Savilom. Bi-Bi-Si je bio prinuđen da pokrene istragu, i rezultati su upravo objavljeni.

"Savil je bio pretnja mladim ljudima, dečacima i devojčicama, a svoj položaj zvezde je koristio besramno. Najmlađa žrtva zlostavljanja imala je osam godina, a najmlađi silovani dečak svega deset. Praksa Bi-Bi-Si-ja da štiti svoje zvezde omogućila mu je da to radi decenijama", rekla je šef istražne komisije Dženet Smit.

Generalni direktor Bi-Bi-Si-ja Toni Hol rekao je u ime Bi-Bi-Si-ja da je ovo bilo krajnje pogrešno.

@Nije smelo da počne, a svakako je trebalo da bude zaustavljeno. Ovo je strašna mrlja na našoj instituciji, i duboko se izvinjavam zbog bola koji vam je nanet", naveo je Hol.

Da bude još strašnije, Savil se kasnije u karijeri prijavio za dobrotvorni rad po dečjim bolnicama i sirotištima, za šta je čak odlikovan a kraljica mu je uručila titulu viteza.

Sad se ispostavlja da je kontakte sa nezaštićenom decom koristio da nastavi zlostavljanja. Bi-Bi-Si obećava da niko više neće biti neodirljiv zbog slave u kući, i da se ovo nikad više neće ponoviti.

Moguće je da će ovaj zaključak komisije biti osnova za pokretanje pojedinačnih krivičnih prijava protiv Bi-Bi-Si-ja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 26. feb 2016, 09:37)
anonymous [neregistrovani]

Сад, кад крену у борбу против педофилије...

Има да нам донирају средства за седам НВО које ће даноноћно да нас надзиру како гледамо децу по улици. Има да организују семинаре за родитеље, децу, здравствене и просветне раднике... Има да нам пооштре законску регулативу...

Само кад су, после четрдесет година, постали свесни проблема, све ће да ураде да се то случајно и код нас не деси. Зашто код нас? Па пријатељи су нам! Брину се.

(petak, 26. feb 2016, 09:05)
anonymous miki maus [neregistrovani]

naslov

Dok im zaradjivao pare nikoga nije tuzio,niti policija vrsila istragu,a nama serviraju price o zapadu kao stubu prava i zakona,ali samo za sirotinju.........

(petak, 26. feb 2016, 08:59)
Euroskeptik [neregistrovani]

Demokratski, nema šta

Važna je gledanost, a uz to ide i profit. Šta znaju deca šta je zlostavljanje? A on je čak i odlikovan titulom viteza...Kuda ide ovaj svet? Kako ono Vavilon propade?