Holandija: Mađarska ima pravo na referendum o kvotama

Mađarska ima pravo da organizuje referendum o migrantskim kvotama, izjavio je ministar za migracije Holandije Klas Dejkhof, čija zemlja trenutno presedava Evropskoj uniji.

"Svaka zemlja ima pravo da organizuje referendume. Izgleda da je ovih dana to prilično popularno kad je reč o evropskim pitanjima", rekao je Klas Dejkhof novinarima u Briselu uoči početka sastanka ministara pravde i unutrašnjih poslova EU, prenosi Rojters.

Budimpešta je juče najavila referendum o planu EU da uvede obavezne kvote za raspodelu migranata među državama članicama u pokušaju da smanji priliv izbeglica i migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.

"Ne mislim da postoji zabrana referenduma u evropskom pravu. Prvo treba da vidimo da li će biti refenduma, šta će biti pitanje, kakav će biti rezultat, a onda i šta će vlada izneti na evropski sto", rekao je Dejkhof.

Istovremeno, evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos je, dolazeći danas na sastanak u Briselu, upozorio da se Evropa nalazi u "kritičnom trenutku".

"Usamljene inicijative ne vode nikuda. Sada su na kocki jedinstvo Unije i ljudski životi", rekao je Avramopulos, dodavši da je samo 10 dana ostalo do 7. marta, kada će EU održati samit sa Turskom.

EU pritiska Tursku da zaustavi talas koji je prošle godine u Evropu doneo više od milion izbeglica, dok ih je od početka godine već došlo više od 100.000, a predviđa se da će njihov broj i rasti kada se vremenski uslovi poboljšaju, podseća britanska agencija.

To podstiče sve veći broj država članica EU da uvode jednostrane pogranične kontrole, čime dovode Šengen zonu do ivice propasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво