Snage sirijskih Kurda za poštovanje primirja

Oružane snage sirijskih Kurda, poznate kao "Jedinice za zaštitu naroda", poštovaće prekid vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija.

Vođa Jedinice Redul Kselil je za Rojters rekao ta grupa pridaje veliku važnost planu, ističući da će ga se držati u potpunosti.

"Ipak, zadržaćemo pravo da odgovorimo na bilo kakvu agresiju, u okvirima legitimne samoodbrane", rekao je Kselil.

"Jedinice za zaštitu naroda" je važan partner koalicije na čelu sa SAD koja se u Siriji bori protiv Islamske države, ali se te snage sirijskih Kurda takođe poslednjih nedelja bore protiv sirijskih pobunjeničkih grupa u blizini Alepa na severozapadu Sirije.

Nešto ranije danas je i glavna sirijska opoziciona grupa saopštila da će poštovati privremeni prekid vatre u Siriji "tokom dve nedelje".

"Visoki komitet za pregovore veruje da će privremeni prekid vatre od dve nedelje omogućiti da se odredi posvećenost druge strane primirju", navodi se u saopštenju sirijske opozicije, prenela je agencija AP.

Sirijska Vlada je u utorak saopštila da je prihvatila uslove sporazuma o prekidu vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija, saopštilo je sirijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Vlada će obustaviti oružane operacije, ali će "nastaviti sa antiterorističkmn naporima" protiv Islamske države, Al Kaide i njenih ogranaka, navodi se u saopštenju.

SAD i Rusija su objavile dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamska država i Nusra fronta.

Sporazum stupa na snagu u petak u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt department.

broj komentara 0 pošalji komentar