NATO pomaže Turskoj i Grčkoj u Egejskom moru

Saveznici NATO usaglasili su se oko plana da njihovi brodovi u Egejskom moru pomognu Turskoj i Grčkoj u borbi protiv kriminalnih mreža koje krijumčare izbeglice u Evropu, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Tokom razgovora u Briselu, koji su trajali do duboko u noć, izaslanici država-članica NATO su razmotrili na koji način brodovi upućeni u Egej početkom meseca mogu da sarađuju sa turskom i grčkom obalskom stražom, kao i Fronteksom, u spasavanju izbeglica na moru i njihovom vraćanju u Tursku.

Stoltenberg je u saopštenju naveo da grčke snage neće patrolirati u teritorijalnim vodama i vazdušnom prostoru Turske i obrnuto.

Odnosi Grčke i Turske su zategnuti, a Atina je optužila Ankaru da pokušava da ugrozi sporazum ministara odbrane NATO od 11. februara o raspoređivanju brodova u Egeju, preneo je Rojters.
Stoltenberg je dodao da će drugi brodovi NATO moći da plove teritorijalnim vodama Grčke i Turske.

"U slučaju da osobe koje budu spasene dolaze iz Turske, one će biti vraćene u Tursku", naveo je Stoltenberg.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 26. feb 2016, 10:35)
anonymous [neregistrovani]

Igre bez granica

NATO - alijansa proizvede krizu, a sada ce vidi cuda da pomaze ... Licemerju nikad kraja. Blizi se trenutak Tarabicevog predskazanja koji je do danas pokazao svoju preciznost, jasnocu i tacnost.

(četvrtak, 25. feb 2016, 12:36)
anonymous [neregistrovani]

koga

ceo Svet

(četvrtak, 25. feb 2016, 09:36)
anonymous [neregistrovani]

krijumcarenje

Nesto nisam primetila da Nato vraca migrante u Tursku...Koliko vidim,i dalje bezbedno prelaze morem u Grcku...Koga lazu?!