EU i UN kritikuju novu politiku na "balkanskoj ruti"

Evropska unija i Ujedinjene nacije kritikovale su novu restriktivnu politiku na migrantskoj balkanskoj ruti, na kojoj je stotinama Avganistanaca onemogućeno da pređu u Makedoniju.

Direktori policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije izdali su prošle nedelje saopštenje o dogovoru da zajednički profilišu i registruju izbeglice na granici Makedonije i Grčke, kao i da preduzmu niz dodatnih aktivnosti usmerenih na upravljanje tom situacijom.

Kako je ranije navedeno, preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije moći će da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja.

"Nova pravila onemogućavaju ulaz ljudima koji žele da se ujedine sa svojim porodicama, izbegavaju vojnu regrutaciju ili beže od ličnih sukoba", navodi se u saopštenju EU, u kojem se izražava zabrinutost zbog takvog pristupa.

UNHCR navodi da nova politika "povećava rizik u zaštiti izbeglica i tražilaca azila, posebno onih s specifičnim potrebama".

Dodaje se da su mere povećale rizik da zakoniti tražioci azila mogu da budu vraćeni ili da "ostanu na otvorenom, izloženi hladnom vremenu i riziku nasilja i eksploatacije".

Međunarodna organizacija Lekari bez granica takođe je osudila mere policije.

"Evropske vlade na ovoj ruti nastavljaju da izmišljaju nove i arbitrarne kriterijume, s jedinim ciljem da smanje priliv ljudi, po svaku cenu i potpuno izostavljajući humanitarne potrebe", dodaje se u saopštenju organizacije.

Organizacija navodi da se 60 Avganistanaca nalazi na ničijoj zemlji između Srbije i Makedonije.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 24. feb 2016, 10:14)
anonymous [neregistrovani]

Ма није ваљда

А где то пише да господа Авганистанци, Пакистанци, Африканци, Индонежани и ко све не, треба да путују до својих будућих станишта у Енглеској, Француској, Шведској, Немачкој баш "Балканском рутом"!? А шта је са Бугарско - Румунском рутом, па са авио - трансфер рутом и т.д. Шта је са упорним захтевима до Турске, Грчке, Мађарске и ево сад Балкана (наједном исчезоше државе и остаде само Балкан) да се под хитно смањи прилив миграната ка фамозној ЕУ? Како? Смањеним уласком или смањеним трансфером? Значи улазак на Балкан - обавезно, излазак - никако, резутат - чувајте их код себе. Народ то неће дозволити! Ваша ЕУ не вреди ни 2% таквог малтретирања и замајавања. Вратите слободу коју сте уништили свим тим јадним људима, а и нама, и које малтретирате на овакав ужасан начин и сав овај хорор ће сместа престати!

(sreda, 24. feb 2016, 09:26)
Vladimir [neregistrovani]

Mađarska ruta?

A šta je sa Mađarskom rutom, zašto nju ne kritikuju?

(sreda, 24. feb 2016, 09:20)
anonymous [neregistrovani]

Oni i mi

U cemu je u stvari problem.Pa u tome sto gazda evropske kuce ne zivi u toj kuci.NJegov interes i interes stanovnika su dijametralno razliciti.Kao dan.

(sreda, 24. feb 2016, 08:27)
milan lala [neregistrovani]

Pokvarenost

EU kritikuje "Balkansku rutu" sto jadni Avganistanci bla... bla... bla. Kao "EU moralna" pa eto zabrinuta za Avganistance i kritikuje. Pa te Avganistance vi u EU ne zelite primiti . Oni hoce kod vas a vi ih ne primate i sad kao vi toboz moralni i kritikujete "Balkansku rutu". Da nije tragicno bilo bi smеsno. Pa ne mislite vljada da siromasna Makedonija i Srbija treba da prime vase azilante .

(sreda, 24. feb 2016, 08:17)
anonymous [neregistrovani]

licemerno!!!

Pa nije siromasni Balkan napravio izbeglicku krizu pa sa jedne strane kritikujete balkanske zemlje kako se ne postuju ljudska prava izbeglica a sa druge strane pritiskate Balkan da zaustavi izbeglicki talas????Cija je krivica za izbeglicki talas uporno se krije????

(sreda, 24. feb 2016, 06:53)
Baka [neregistrovani]

Zapad i EU

...pošaljite avione i brodove ,pokupe sve i rasodeli te ih tamo gde izbeglice žele, i Balkan ruta neće biti vaša briga.

(sreda, 24. feb 2016, 01:51)
anonymous [neregistrovani]

ko lud a ko normalan

Izgleda da je politika pokvarenih telefona opet u modi.

(sreda, 24. feb 2016, 00:25)
anonymous [neregistrovani]

Dajte avione

EU može lako da reši problem za koji je tako strašno jadna zabrinuta. Pošaljite avione koji će sve izbeglice da prebacuju iz Grčke direktno u London, pa da migranti odande, u stvari, započinju svoj evropski put. Da mi Balkanci gledamo kako to treba pravilno da se odnosimo prema izbeglicama, da niko ne bude jadan zabrinut.

(utorak, 23. feb 2016, 23:14)
anonymous [neregistrovani]

Запад

Проблем није на југу већ на северу.Они оће бољи живот ал запад(САД,Британија,....) не да.

(utorak, 23. feb 2016, 23:02)
EU [neregistrovani]

EU

treba za pocetak prvo poceti kritikovati sama sebe. Pa nije zapadni Balkan migracioni centar.